5 minuter. Installera WP.

Intro

Det finns idag en funktion hos de flesta webbhotell som heter något i stil med ”One Click Installer for WordPress”. Det är utan tvekan en attraktiv funktion att använda sig av om man vill slippa att göra allt manuellt. Dock så medför denna ”One Click”-funktion oftast restriktioner för dig som administratör såsom att du inte kan editera filerna för ditt tema vilket gör att du inte kan ändra texten i sidfoten (footer.php). Utöver detta så tillkommer även ibland webbhotellets egna plugins, teman och liknande.

Jag rekommenderar att installera själv och därmed få full kontroll.

WordPress driver över 27% av världens hemsidor vilket innebär många miljoner sajter. Det är en hel del hemsidor. WordPress är, utan tvekan, ett av – om inte det största och mest använda – CMS (Content Management System) som idag används. Det finns grupper och hemsidor överallt som visar, förklarar och hjälper dig med det du eventuellt har problem med. Jag är en av dem.

Det första du nu behöver göra är att ladda ner WordPress. Gå till WP-sidan (svenska sidan) och välj ”Ladda ner” uppe i höger hörn. Då jag har min webbläsare inställd på Engelska så heter knappen ”Download WordPress”. Se bild.

Väljer du att ladda ner via knappen som finns så får du WordPress som ZIP-fil. Den finns som .tar.gz fil också. Spara och extrahera till valfri plats på din dator genom Windows inbyggda stöd för ZIP-filer. Använder du inte Windows så finns det program för Mac i App Store eller här. För Linux så finns detta verktyg. Behöver du hjälp med att ladda ner & packa upp så finns jag på Facebook Messenger.

 


 

Supportartiklar för FTP & MySQL (databas)

Nedan finner du länkar till de mest vanliga webbhotellen i Sverige och deras egna guider.

Notering: City Sites = City Network och City Network är numera Loopia.

Behöver du hjälp med att skapa din databas och/ eller FTP-konto så gör jag givetvis mitt bästa för att assistera dig. Du kan ta kontakt med mig via Facebook Messenger eller så kan du prata med supporten på ditt webbhotell för mer hjälp.

 


 

De berömda ”5 stegen”

 1. Ladda ner WP-arkivet. Packa upp arkivet i en tom mapp på din dator.
 2. Ladda upp allt till den plats på din domän där du vill ha det.
 3. Gå till adressen för din webbplats (ex: www.minsida.se) dit du laddat upp filerna.
 4. Fyll i uppgifter för databas, användare, lösenord och önskat tabellprefix. Klicka vidare.
 5. Logga in med användarnamnet och lösenordet du angav vid installationen.
  Så enkelt är det!

 


 

1: FTP & sFTP

Det du behöver för att ladda upp WP:s installationspaket är ett FTP-program. Jag rekommenderar FileZilla i skrivbordsmiljö (t ex Windows). Klicka på länken för att ladda ner ”FileZilla Client”. När den är klar, installera och lägg genvägen på ditt skrivbord. FileZilla klienten finns tillgänglig för Windows, Linux and Mac OS X medans FileZilla-server finns enbart för Windows.

 

Datanörd fakta: File Transfer Protocol (även kallat FTP) är ett nätverksprotokoll som implementerats för att utbyta filer via ett TCP / IP-nätverk – det vill säga överföringsprotokollet och Internetprotokollet. SSH File Transfer Protocol (även kallat Secure File Transfer Protocol, eller sFTP) är ett nätverksprotokoll som tillåter filåtkomst, överföring och hantering över en säker och krypterad dataström. Det är en förlängning av Secure Shell (eller SSH) protokollet, vars syfte är att tillhandahålla säkra överföringsfunktioner. Det är också avsett att fungera funktionellt med andra protokoll.

 


 

2: skapa en FileZilla profil för din domän

Följ listan nedan för att skapa en ny anslutning med de användaruppgifter du fått från ditt webbhotell. Dessa får du genom att logga in på ditt webbhotells Kontrollpanel och därefter, oftast, alternativet för FTP. Se listan över supportartiklar längre upp i denna artikel för mer information om FTP. Saknas ditt webbhotell i listan så tveka inte med att höra av dig. Jag hjälper dig gärna.

 

Skapa en ny FileZilla anslutning

1) Klicka på ”File” » ”Site Manager” från FileZillas huvudfönster.
2) Klicka på ”Ny webbplats” och namnge anslutningen.

3) Ange FTP/ sFTP-adressen för din webbplats i värdfältet. Vanligtvis, om din webbplats är http://www.example.com så blir adressen ftp://ftp.example.com eller ftp://example.com. OBS! Lägg inte till ”/” tecknet i slutet om inte ditt webbhotell specifikt berättat att du ska. Mer information om detta finns oftast i din cPanel (Webbhotellets Kontrollpanel under FTP eller liknande) efter att du loggat in på ditt webbhotell. OBS: alla värdar (webbhotell) erbjuder inte sFTP. Prata i så fall med supporten på ditt webbhotell för mer information om FTPS.

4) Lämna ”Port” fältet blankt. Port 21 är annars standard för FTP och 22 för sFTP.
5) Välj ”Normal” som ”Inloggningstyp”.
6) Ange det fullständiga användarnamnet i användarrutan.
7) Skriv in lösenord. Kom ihåg att lösenordet kan vara skiftlägeskänsligt.
8) Klicka på OK.

Nu kan du logga in på din domän med FileZilla genom att gå till ”Site Manager” (den lilla hus-ikonen under ”File”).

 


 

3: Ladda upp WP

Logga in på din FTP med FileZilla och navigera till mappen på ditt skrivbord i det vänstra fönstret. I den extraherade pappen finns alla filer du behöver. I det högra fönstret ser du din domän. Oftast så heter mappen för roten public_html och det är dit du ska dra alla filerna. För att öppna public_html mappen så gör du precis som med en vanlig mapp; du dubbelklickar på den. Markera alla filer (CTRL + A) i det vänstra fönstret och dra dem sedan till den högra delen av fönstret och därmed in i public_html mappen.

Jag vet att detta låter tjatigt, men det är viktigt.

Med det sagt så väljer du själv om du vill fylla i alla uppgifter för hand genom att manuellt redigera filen som heter wp-config-sample.php i ett program såsom Anteckningar eller om du vill ladda upp alla filer direkt till public_html mappen på din server (ditt webbhotells och dess rot för din domän). Laddar du upp allt utan att ha redigerat någon fil så blir du ombedd att fylla i alla uppgifter direkt på plats, nämligen dessa;

 • Databasens namn
 • Databasens användarnamn
 • Databasens värd (host, t ex mydb1.mitthotell.net eller liknande)
 • Lösenord för databasanvändaren

Viktigt!
Om du redigerar wp-config-sample.php filen så måste du döpa om den till wp-config.php innan du laddar upp WP-paketet via FTP:n.

Du bör ange, om du redigerar manuellt, ”salt nycklar”. ”SALT” är nycklar som WordPress tillsammans med webbläsarens cookies använder för att kryptera användaruppgifter och användarens login. Här är WP:s SALT generator. Uppdatera SALT-hemsidan (F5 på ditt tangentbord) för att få nya ”nycklar” om du inte vill använda den första omgången som visas. Markera all text och klistra in i wp-config filen. Nedan bilder som visar exempel på wp-config filen och hur det ser ut före och efter alla dessa uppgifter blivit tillförda.

Om du väljer att inte redigera wp-config utan bara laddar upp hela WP-paketet direkt till din domän så genererar WordPress dessa ”nycklar” åt dig. Filen som heter wp-config-sample.php finns kvar där du valt att installera WordPress, men den är tom. WP skapar en egen wp-config.php fil som innehåller all information som behövs. Du kan, om du vill, ta bort sample filen via FTP i efterhand.

Också viktigt att veta är att om du byter ut SALT nycklarna manuellt vid ett senare tillfälle så kommer WordPress att be dig logga in på nytt. Detta då den cookie som webbläsaren skapat med ditt lösenord och användarnamn för WordPress är ”gammal och inaktiv”.

 

Nedan bilder som visar steg för steg hur det ser om du laddat upp alla filer utan att ha manuellt redigerat wp-config filen. Allt du behöver göra är som sagt att fylla i alla uppgifter som installationen ber dig om. Fältet som heter ”Tabellprefix” bör du byta ut till något annat än ”wp_” då tabellen är det som hackarna oftast först försöker med då inte många är uppmärksamma med att ändra.

 

 


 

4: Efterarbete

Google indexerar alla sidor med hjälp av olika algoritmer. Detta innebär att din sidas slogan under ”Inställningar” » ”Allmänt” (Allmänna inställningar) vid en ny installation per automatik heter ”En till WordPress plats” och den kommer att synas i Googles sökresultat om du inte ändrar den. Samma sak gäller ”Hej Världen!” som exempel inlägget heter samt den test sidan som finns. WordPress har dessa två med som visuella exempel på hur ett inlägg och en sida kan se ut. Det du bör göra är att ändra din slogan och därefter, installera det tema du gillar för att testa det med WordPress testinlägg och testsida.

Vill du ha ett annat tema? Inga problem. Gå till ”Utseende” » ”Teman” och klicka på ”Lägg till nytt” uppe till vänster. Nedan, bilder som visar hur det ser ut.

 

Efter du valt ditt tema och raderat exempel inlägget & sidan så är det dags att välja hur du vill att dina URL:er ska se ut. Om du skapar en sida som till exempel heter ”Om Oss” så kan du, under ”Inställningar” » ”Permalänkar” välja hur du vill att dina URL:er ska se ut. Jag har valt namnet som URL då datum och tid i alla fall syns för varje artikel (inlägg). Vill du att dina URL:er har namnet som adress, t ex: https://bjornen.blog/instagram-wordpress-sant/ så ska du välja ”Inläggsnamn”.

 

 

Så, nu är grunden lagd. Du har installerat WordPress och du har gjort ett par inställningar. Nu föreslår jag att du leker runt och lär dig. Det spelar ingen roll om allt går käpp rätt åt pipsvängen, du kan alltid logga in på din FTP, radera alla filer, logga in på din kontrollpanel och där radera databasen, skapa en ny och ladda upp alla filer på nytt.

 

Tillägg

För att installera tillägg (plugin) så går du till Tillägg » Lägg till nytt, söker, installerar och aktiverar.
Det var allt :) Vill du ställa en fråga eller behöver du hjälp?
Vänligen lämna en kommentar eller kontakta mig på Facebook Messenger. 

Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!