Design. Nätet. Webbdesign.

För mig har en hemsida en poäng och ett syfte.
Poängen måste vara lätt att förstå och hitta/ navigera till.
Sidan skall också (enligt mig) vara stilren vilket innebär ett nej till mer än tre färger och två typsnitt. Sist men inte minst; sidan är avancerad under locket men simpel för besökaren.

 

Med det sagt så vet jag att det finns dom inte riktigt förstår vad man menar med ”dynamisk” hemsida och jag vill därför inleda med att förklara så vi undviker missförstånd. Jag vill förklara vad som menas med dynamisk då det är vad jag arbetar med. Jag skapar ytterst sällan statiska hemsidor.


dynamisk webbsida

är en webbsida som framställs på nytt varje gång den efterfrågas. Innehållet på sidan hämtas från databaser eller från ett system för innehållshantering. Typexempel är tidningarnas webbsidor som tekniskt sett består av instruktioner som ”hämta den senaste toppnyheten från innehållshanteringssystemet och lägg den överst på sidan”.

Ett annat exempel är sökmotorer där samma sökning ger olika resultat varje gång då innehållet i indexet förändras. Dynamiska webbsidor kan ofta kännas igen genom att titta på webbadressen — den så kallade dynamiska url:n.


dynamisk URL

en dynamisk sida skapas i det ögonblick den hämtas. Det är en fråga till en databas. Webbadressen är alltså inte adressen till ett redan existerande dokument utan en instruktion till servern om att sätta ihop ett dokument genom att sammanställa data från databaser och att sedan leverera resultatet till användaren.

 

Ett enkelt exempel är sökningar med Google då man ofta, men inte alltid, kan känna igen dynamiska url:er genom att de innehåller tecken som ? och &, $, +, =, % eller förkortningen cgi. Enklare sökmotorer (inte Google) undviker att indexera sidor med dynamiska url:er, eftersom sidorna (innehållet) förändras hela tiden.


i vad arbetar jag?

jag, tills för cirka tre år sedan, arbetade mestadels i WAMP (Windows) och MAMP (Mac) men har idag helt gått över till Chromebook där *AMP inte än finns. Vill du veta mer om *AMP så kan du läsa om Windows versionen här. Jag redigerar alla filer oavsett kodspråk i en liten app som heter ”Text” och använder mig utav Play Butiken för FTP program. Innan Play butiken blev tillgänglig så använde jag FTP via min smartphone.

 

Då jag arbetade i *AMP så var det utav en anledning; jag ville testa och lära mig så mycket jag kunde i en testmiljö som inte påverkade någon live produktion. Jag lärde mig snabbt grunden och mer därtill. Idag kan jag sätta ihop en hemsida på 20-30 minuter så länge all information finns tillgänglig och ja, det förutsätter att domänen är registrerad och att DNS:n är aktiv — med andra ord; man ska kunna besöka sidan. Nedan en skärmdump på appen ”Text” i Chromebook miljö.


 

mitt fokus

Jag lägger stort fokus på enkelhet och det grafiska. Jag skulle aldrig få för mig att skapa en sida som inte är enkel att navigera på eller som på ett annat sätt känns ”icke logisk” för en användare. Med det sagt så använder jag WordPress som grund och beroende på sida — en del plugins om jag inte kan skriva koden själv. Jag är utav åsikten att det är bättre att lära sig skriva koden själv eller åtminstone leta upp koden, kopiera och klistra in den på rätt plats.

 

En hemsida är ditt personliga ansikte utåt i Internets moderna tid, samma gäller ditt företag. Således bör budskapet nå fram direkt vid en första anblick, samma gäller vad det är du/företaget erbjuder och hur man kontaktar dig/företaget. Har besökaren inte hittat vad de söker eller förstått hur man hittar det så lämnar hen din sida inom ett par sekunder och ditt/företagets rykte försämras. Tänk på det.


 

utseende & förstånd

Typsnitt gör stor skillnad i menyer och i allt innehåll. Vad du vill uppnå är en sida som är behaglig för ögonen (tänk på bakgrunds- och förgrundsfärg), lätt att läsa och lätt att förstå. En sida där texten då man läser högt eller tyst för sig själv har ett ”flyt” som gör budskapet begripligt. Undvik återupprepning av ord och tänk på hur du formaterar upplägget (stycken, citat, paragrafer etc).

 

I menyer är det viktigt att ta hänsyn till typsnitt och hur eventuella undermenyer visas. Undvik till exempel kursivstil helt och hållet. Se också till att texten är tillräckligt stor och att du har tillräckligt med mellanrum mellan olika menyval så att besökaren enkelt kan navigera. Ett bra tips är att låta menyn ligga kvar överst fastän besökaren skrollar ner på sidan. Min sida har den funktionen, till exempel.

 

Det är förståndigt att ha som regel att först skriva ett inlägg/sida, oavsett om du arbetar i WordPress eller ej, och därefter spara det som ett utkast tills senare. Publicera aldrig ditt första utkast då du till 99% kommer att utföra ändringar antingen i texten eller rent kosmetiskt i efterhand. Som du ser på bilden nedan så har jag arbetat på detta inlägg/ denna artikel mer än en gång. Det fina med WordPress, precis som med andra plattformar såsom Joomla, Drupal och liknande, är att du kan spara ditt arbete som utkast.

 

Jag har publicerat detta innan jag var helt klar för att kunna visa bild på hur det ser ut. Det är också förståndigt att lägga upp en så kallad ”under konstruktion” startsida fram till dess att du är helt färdig med allt. Förstå mig rätt, din blogg som du kanske använder som nyhetsflöde för ditt företag kommer naturligtvis att uppdateras kontinuerligt och så vidare; men din startsida kommer inte att ändras/ uppdateras lika ofta och inte heller menyn eller de statiska sidorna såsom ”Kontakta oss” eller ”Våra tjänster”. Du kan använda en plugin som gör det möjligt för enbart dig som administratör på sidan att se allt innehåll medans besökare möts av en ”Kommer snart” sida med ett enkelt budskap på. Detta är att rekommendera innan du för första gången lanserar din sida och det fina? Du kan inaktivera denna funktion och aktivera den igen om du skulle behöva utföra ändringar igen.


tips & tricks

WordPress erbjuder en relativt stabil grund redan från början men behöver hjälp från insticks/tilläggsprogram som kallas för ”plugins”. Det finns miljontals plugins och de erbjuder allt från säkerhet till kontaktformulär till hur du bygger och stylar din sida, bilder, kommentarer och text. Här hittar du plugins och här hittar du teman.

 

Säkerhet är något du vill och bör ta på allvar. Filen som innehåller din hemsidas konfiguration gällande koppling till MySQL databasen, server och lösenord heter wp-config.php och den vill du skydda. Samma sak gäller filen som ”pratar” med servern och berättar vilka ytterligare instruktioner som ska utföras. Den heter .htaccess och måste skyddas. Redigera din .htaccess fil och lägg till följande för att skydda dig »

 

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteRule ^wp-admin/includes/ - [F,L]
RewriteRule !^wp-includes/ - [S=3]
RewriteRule ^wp-includes/[^/]+\.php$ - [F,L]
RewriteRule ^wp-includes/js/tinymce/langs/.+\.php - [F,L]
RewriteRule ^wp-includes/theme-compat/ - [F,L]
</IfModule>

<files wp-config.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

<files xmlrpc.php>
order allow,deny
deny from all
</files>

<Files ~ "^.*\.([Hh][Tt][Aa])">
order allow,deny
deny from all
satisfy all
</Files>

 

xmlrpc.php används ofta av hackers för att ”injicera” skadlig kod via kommentarer och liknande och på så vis få kontroll över din sida. Vissa vill förhindra alla IP-nummer förutom det dom själva använder tillgång till login-sidan (wp-admin & wp-login). Jag använder följande kod för det »

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine on
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*)?wp-login\.php(.*)$ [OR]
RewriteCond %{REQUEST_URI} ^(.*)?wp-admin$
RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^123\.123\.123\.123$
RewriteRule ^(.*)$ - [R=403,L]
</IfModule>

Givetvis så måste du ersätta 123 utan att ta bort punkterna före med ditt egna IP-nummer. Koden ska du lägga i din .htaccess fil.


Det var allt!

Har du frågor eller funderingar så tveka inte med att höra av dig!

 

Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.