Hon

Inledning

Ljuset penetrerar smutsen på golvet vid dörren. Stilla tomhet. Tyst som i graven. Det enda hon hör är sina egna tankar, studsa mellan olika frågeställningar om varför hon är där, i det rummet.. instängd. Hon tror sig höra ett gnisslande ljud från andra sidan dörren. Hon vill veta hur hon kom hit, och varför.

 

Nedanför sängen på golvet ligger en ryggsäck. Den har en påhittad ägares namn slarvigt skrivet med rosa tuschpenna tvärs över framsidan. I det lilla facket ovanför namnet ligger ett ombyte med vita underkläder. Sängen knarrar vid minsta rörelse, ett ekande ljud som studsar mellan väggarna. Under filten som skyler hennes späda kropp ligger också den lilla gosebjörnen hennes pappa köpt. Ett minne från tioårsdagen. Sista gången pappa var med.

 

Rummet är kyligt och den minimala toaletten har ingen dusch. Det så kallade badrummet består av en vask och en liten bidé. Kölden äter upp varenda uns av värme hennes kropp ger ifrån sig, immunförsvaret börjar bli svagare och hostan permanent. Med små och korta steg går hon fram och tillbaka och lyssnar på tillvaron.

”Var är jag!? Vem e du!?”

 

Hon hör inget. Verkar alltid vara tyst. Det verkar som om det kommer ett vagt ljus från springan under dörren. I mitten av taket sitter en fyrkantig lampa som konstant lyser. Det har varit tänt sedan hon kom hit. Hon undrar om någon kanske hör hennes skrik efter hjälp. ”Hjälp!! Hjälp!! Hjälp mig!!” Hon skriker så ofta som halsen tillåter. Men det gör ont. Det gör ont att skrika. Halsen kan inte längre leverera höga toner, det blir mest bara hosta av alltihop. Hon tror det är onsdag och hon tror att det är morgon.

 

Fantasin om att bli räddad utspelar sig bakom ögonlocken och finns där som en trygghet varje gång hon blundar. Två gånger har hon försökt att sova, men det går inte. Tankarna flyter samman, ingen ordning och reda där uppe i knoppen. Hon tänker på sin mamma, om vad dom gjorde innan detta hände. Hon tänker på Linn, hennes bästa vän. Golvet däremot förbryllar henne. Kolsvarta och välpolerade klinkerplattor i keramik. Varje platta blänker i ljuset förutom de vid dörren.

Undrar om Linn har lämnat in biologiuppsatsen med mitt namn på?

 

Hon förstår inte varför minnet är så fragmenterat eller vems kläderna i ryggsäcken är. Dom är för små för henne. Hittills så har hon inte tagit av sig eller tvättat sig. Hon är rädd för att försöka vrida på kranen. Vattnet, om där nu finns något, kanske är förgiftat? Vem har lagt underkläderna i min ryggsäck? Hon är trött och hungrig. Hungrig som en fet gris trängd i hagen bland sina nöffande vänner funderar hon över när hon får mat nästa gång. Hon är skinn och ben med sina 50 kilo.

 

Dörren är gjord av metall och verkar tjock. Hon har bankat på den flera gånger utan resultat. Ingen som bankar tillbaka, inte heller någon som säger åt henne att sluta. Hennes mage kurrar, ett toalettbesök börjar bli aktuellt fastän hon inte ätit något sedan hon kom hit. Är det hjärnan som lurar mig eller känner jag doften av grillad kyckling?

 

Noga inspekterar hon toaletten efter dolda kameror och mikrofoner som en paranoid utbränd agent från statens underrättelseverksamhet. Insvept i filten från sängen knäpper hon generat upp byxorna och hukar sig. Hon ser sig fortfarande omkring, osäker på om någon just nu tittar på henne eller ej. Hon gör allt hon kan för att dölja sin magra kropp. Det hela påminner om när pojkarna smygtittade bakom buskaget i fjärde klass. Skolan hyrde en buss och bad föräldrarna packa med lunch för dagen då hela klassen skulle till stranden. Pojkarna karvade upp ett litet titthål på uthusets baksida och spionerade på sina klasskamrater när dom blottade sina kroppars underdel i den stinkande boxen.

 

Med trosorna vid knäna stapplade dom fram till locket av frigolit och lyfte. Med en hand för näsan satte dom sig ner och tryckte med full kraft. Magmusklerna gick på högvarv för att få spektaklet överstökat. Nu gör hon detsamma fast utan något hål i väggen. Anonymt ensam hukade hon sig över bidén och tryckte med magmusklerna precis som förr. Med orolig och kurrande mage längtar hon efter mat medans hennes dolda förövare fortfarande är tyst bakom kulisserna.

 

Rädd. Arg. Ledsen. Ivrig. Naglarna ser ut som täljda trästubbar, hyvlade till roten av trubbiga framtänder. Skyndsamt färdas hennes tunna fingrar över de rustika väggarna, byggda av staplade stenklossar med cement mellan varje lager granit. En av väggarna, den med springan under dörren, verkar tapetserad alternativt målad. Den ser vitare ut än de andra.

 

Luften som långsamt men oföränderligt kyler rummet verkar komma i portioner med några minuters mellanrum. Med händerna mot väggen känner hon stenens knapriga textur och centimeter för centimeter granskar hon ytan efter något nytt – efter något som inte stämmer. Samtidigt återkommer samma tanke om och om igen. Den enda tanken som håller henne mentalt närvarande. Tanken om att bli räddad.

 

Dom kommer instormande när som helst. Stora män. Stora välbyggda män i uniform. Stora män med vapen. Stora starka män som kan ta hand om vem det nu är som håller mig här. Snart kommer dom, bara vänta du. Dom kommer att slå in dörren och rädda mig. Dom kommer att slå dig med, vem du än är.

 

Hål? Pyttesmå hål med en decimeters avstånd. Noga, med precision, borrade hål. Hål rakt igenom väggen. Med näsan mot ett av dem inhalerar hon, drar djupa andetag och fokuserar. Mat? Försiktigt tittar hon in i hålet. Hon är så nära att mascaran från ögonfransarna formade en fläckig och liggande halvmåne ovanför hålet. Plötsligt flimmer. Någon som gick förbi? Förskräckt vänder hon bort ansiktet och sätter sig på huk med ryggen mot väggen. Till höger om henne, den massivt tjocka ståldörren. Hon lägger sig på magen och tittar genom springan. Är inte det.. mina skor? Hennes syn är suddig. Magen kurrar igen. Denna gången gör det ont. Hon går på alla fyra, släpar knäna mot det klinkerfyllda golvet och tar sig till sängen.

 

Madrassen är tunn, så tunn att man känner metallribborna undertill. I fosterställning trånar hon efter sina skor. Tårna har domnat av. Det gör ont när hon vänder sig. Insikten slog henne redan igår, dagen innan hon kom. Insikten om att det blir kallare och kallare och att hennes kropp börjar ge efter mer och mer. Hon är konstant trött. Hon får nöja sig med att dagdrömmen innehåller hennes undsättning. Hon tvingar sig själv att tro på det bästa, om att män i uniform tillsammans med hennes oroliga pappa är på väg till henne, om att dom kommer för att rädda henne och att dom tar hand om den elaka figuren på andra sidan väggen. Illamåendet ökar. Magsafterna bränner. Hon hostar och klöks.

 

På jakt efter något att skriva med letar hon igenom ryggsäcken. Ett litet kollegieblock och en rosa tuschpenna. Hon börjar skriva. Händerna darrar. Håren på armarna har rest sig. De små fjunen svajar i takt till den stilla och kyliga vindpust som cirkulerar omkring henne. Fokusera!, intalar hon sig själv och skriver vidare. Rummet känns mindre, verkar kontrollerat på något vis. Va fan e det med mig? Skrivandet fortlöper.

 

”Tro och hopp har jag aldrig haft särskilt mycket av. Masken jag bär börjar krackelera och dess söndrande mönster passar inte längre, något min omgivning uppmärksammat. Kanske därför som jag är här? Det finns säkert många som vill straffa mig. Jag är förvirrad och vilsen. Jag vet inte vad jag ska göra med tomheten och ensamheten jag känner. Dom är bästa vänner och tillsammans sliter de sönder mitt välbefinnande. Jag berättar inget inför mina vänner och varje gång någon frågar så ljuger jag.

Varje gång jag vaknar så undrar jag varför jag inte var stark nog till att ta livet av mig kvällen innan. Tablettkartan i badrumsskåpet ska snart förnyas. Är jag hemma då så lovar jag att göra slut på tillvaron. Jag vaknar varje morgon med en kliande och brutal rastlöshet. Den matar min tomhet. Varför ser ingen den sorgsna flickan bakom masken? Den har ju för fan sprickor!! Jag är inte rädd för att dö, jag vill bara inte. Sist jag träffade mamma fick jag dåligt samvete. Hon gav ju mig liv. Ett liv jag numera vill avsluta. Känner mig som en halv människa. Inte hel, inte alltför trasig. Typ lappad. På gränsen till sjuk, på gränsen till frisk. Alltid, aldrig hel.”

 

Ur handen rullar pennan och slår spetsen mot golvet. Pappret fladdrar till och landar under sängen. Frihetsberövad ingår inte i den uppgörelse hon ingått med sig själv. Vad hon vill med sitt liv inkluderar inte att sitta inlåst i ett rum mot sin vilja. Ska hon dö så ska det ske på hennes villkor, ingen annans. Bestämd reser hon sig. Inget mer ”fundera”. Inget mer tycka synd om sig själv. Hon ska hem. Ett par djupa andetag för att fokusera. Sätt upp håret i en knut. Stoppa in t-tröjan. Hoppa upp och ner en stund. Få igång cirkulationen. Kicka igång den inre kämpen vi alla bär på. Tänk positivt. Samla kraft. Nu jävlar smäller det!

 

Hon tog sig an monstret till dörr genom slag och sparkar. Hon skrek och bankade. Hon drog sängen fram och tillbaka, lyfte den upp och ner, slog den mot golvet och väggen. Trots sitt våldsamma utbrott så stod dörren stod kvar. Monstret av stål, en av utvägarna från rummet. Allt var förgäves, en meningslös kamp som enbart körde slut på den lilla kraft hon hade kvar. Kämpaglöden dog tillsammans med viljan då hon såg sig själv blöda från underarmen och knogarna.

 

Hopsjunken på golvet knöt hon sin hand och slog den mot golvet. Helvetes jävla..! Hon kan inte ens skrika längre. Hostan kommer direkt. Hon märker hur minsta rörelse dränerar hennes krafter. Hon har inget val. Måste chansa. Måste dricka av vattnet från den skitiga kranen. Med kraften från benen trycker hon ryggen mot väggen och reser sig upp. Stilla står hon kvar, andas in och ut. Du måste fokusera! Du måste överleva detta helvete! Du måste härifrån! Låt fan inte han vinna! Hon andas in och ut om och om igen.

 

Ladda om! Visa det svinet vem han har med att göra! Du är smart, du är begåvad.. en dold talang! Tankarna hjälper lite. Sakta men säkert börjar hon tänka som den smarta tonårstjej hon enligt alla andra är. En droppe blod faller mot golvet. Nedslaget hörs, så tyst är det. Hon känner knappt sina fötter längre. En totalt domnande känsla, det sticker inte ens när hon går.

 

Med armarna som stöd lutar hon sig mot handfatet med sänkt huvud. Sluter ögonen, funderar. Spegeln, varför har jag inte tänkt på den innan? Hon känner längs med kanterna och på väggen. Inga spänne eller hållhakar synliga. Spegeln ser ut att vara fastlimmad. Raskt går hon till sängen för att se om någon del är lös nog att rycka loss. Ett av benen sjunger på sista versen efter att hon slängt runt med den. Med våld rycker och sliter hon tills benet lossnar från den rostiga skruven som höll det fast.

 

Hon knackar med sängbenet runt om spegeln, slår det mot väggen. Ingenting. Spegeln sitter kvar, orubbad. Med sängbenet till sitt förfogande håller hon en hand för ansiktet och slår hårt med benet mot spegeln med den andra. Spillrorna fyller handfatet och bakom raset av flera års olycka finns bara mer vägg. Inget hål. Ingen vägledning. Helvete!! Ett par droppar blod faller ner mot den krossade spegeln och rinner sakta ner mot det vita handfatet. Hon lägger sängbenet på golvet och stirrar blint på vaskens handtag. Allting där inne ser antikt gammalt ut.

 

Med handen bestämt och hårt sluten runt det lilla runda handtaget tar hon i med all kraft hon har. Den blå-röda markeringen syns knappt längre för de tjocka lagren av korrosion runt gängerna. Hon försöker vrida uppåt och neråt, byter hand och försöker igen. Det gör ont och hon gör enbart saker och ting värre. Såret på knogarna har öppnat sig ytterligare. Den torra huden har spruckit. Hon slår med sängbenet mot handtaget och försöker igen. Utan förvarning ger handtaget efter, handen förlorade fästet, slinter rakt ner mot glasskärvorna och brunt vatten forsar ut.

 

Vattnet verkar inte försvinna. Det rinner inte ner. Handtaget verkar sitta fast. Det går inte att stänga kranen. Snabbt kollar hon undertill. Röret som i normala fall går in i väggen tar slut ett par millimeter innan. Va fan e detta? Vattennivån ökar och rinner snart över. Färgen har i och för sig förändrats lite, det blir ljusare och ljusare. Hon vet att hon behöver skölja sitt sår, hon behöver spola bort sitt spektakel från bidén och hon behöver dricka. Försiktigt plockar hon bort glasskärvorna och lägger dem på golvet utanför. De små bitarna lägger hon på handfatet. Vattnet har nu börjat rinna över. Med sängbenet trycker hon sin avföring mot avloppshålet och fyller sedan händerna med vatten och sköljer rent. Avloppshålet fylls av vatten men försvinner inte. Stopp där med? Asså va fan..?

 

Hon fortsätter med att skölja rent så gott det går. Vattnet ökar snabbt i mängd och har nu nått den trasiga sängen som inte längre går att ligga på, den står ostadigt kvar på tre ben. Madrassen ligger på golvet, dyngsur. Vattnet har blivit ljust och det finns inte längre något att vänta på. Dags att dricka. Hon vet att detta kanske är det sista hon gör. Kroppen värker och gör ont. Det kommer som ett vattenfall, ett fall som öser över hennes smalben och fötter. ”Jag älskar dig mamma..”, säger hon högt innan hon sänker huvudet och placerar läpparna under kranen.

 

Det såg ut och smakade som vanligt vatten och ja, hon ville dricka försiktigt. Men så blev det inte. Istället tog instinkten över och ”vill ha mer” känslan satte inget stopp. Huvudvärken släppte efter ett tag och magen slutade kurra, en ”skönhetskänsla” som bara varade i ett par minuter innan smärtan och kräkningarna kom. Allt på grund av en överdos. En överdos av vatten. Hon föll ner på knä och spydde i handfatet. Den kraftiga forsen har skapat översvämning och spolar ner hennes uppstötningar på golvet där maten från i förrgår möter hennes fötter.

 

Missödet fortsatte tills magen sa ifrån trots att känslan levde kvar, hon ville så gärna fortsätta spy – men det gick inte. Gödd på enbart vatten är hon nu officiellt tom på näring. Nu tvingas hon dricka ännu mer för att överleva, vilket hon vet. Får hon ingen mat så är hon död inom 3-4 dagar. Samtidigt som denna insikt når hennes medvetande släcks lampan i taket. Det iskalla vattnet har inget stopp och det är kolsvart överallt. Hon är fast i vad som verkar vara, för henne och kanske andra före henne, dödens väntrum.

1

kan lika gärna skriva i alla fall..

Aldrig igen vill jag se eller höra den dörren stängas bakom mig. Aldrig igen vill jag sitta eller känna mig inlåst. Aldrig igen tänker jag vara frihetsberövad. Jag vill vara fri. Jag intalade mig att det inte var mig det var fel på, att jag var normal. Vilken nioåring gör det? Det var solsken ute när jag lämnade anstalten i Lund. Det var september och runt 18 grader ute. Jag var äntligen på väg bort från att ligga bältad och drogad. Jag var på väg mot busshållplatsen med en handskriven rekvisition i min hand som jag fått av kvinnan i receptionen, hon som alltid log då man gick förbi. Hon i sin tur fick den av läkaren och han i sin tur, skrev den åt mina föräldrar. Mina föräldrar väntade mittemot hållplatsen i vår gamla Volvo 240. Brorsan satt i baksätet, tystlåten och sur. Pappa stod bredvid bilen och höll upp dörren åt mig och mamma satt prydligt klädd i passagerarsätet.

 

“Du är inte normen eller normal”. Det har jag fått höra i hela mitt liv sen jag fyllde tio. Det var knappa 20 grader varmt ute dagen då jag äntligen blev fri. Mamma och pappa ringde dagen innan för att fråga vad jag vill äta då jag kom hem, vilket var det sista jag ville prata om. Inte ett ord om mitt mående eller om hur jag haft det. Dom menade kanske väl, inte vet jag. Vad jag däremot vet är att läkaren fattade tycke för mig vilket äcklade mig.

 

Det var första gången jag ”låg inne”. Det var också första gången jag fick medicin ”H” som personalen kallade det för. Haldol. Små tabletter med en skåra på ena sidan som såg ut som en stjärna, vilket var vad läkaren efter ett tag kallade mig för. Jag var veckor från att fylla tio år och sågs som en stjärna värd att betrakta. Det var första gången jag kände mig maktlös, en känsla som nu är alltför bekant men dock inte bekväm. Jag hatar detta rummet. Jag vill ut men har ingen ork. Jag kan lika gärna fortsätta skriva ett tag till. Vem vet, jag kanske kommer på hur jag ska ta mig ut? Ut..? Jag har inte kommit ”ut” än. Varken från rummet eller med vem jag är. Men det kanske du inte bryr dig om? Ha, där ser man.. jag skriver redan som om någon annan kommer att läsa detta. Den risken är fan minimal..

2

här bor djävulen

Jag kom ofta hem sent efter skolan. Jag hade inga vänner och försökte inte att få några heller. Åren i grundskolan spenderades mestadels åt att flytta land och rike runt då mamma och pappa inte ville gå på bidrag. Dom skulle tvunget jobba, tjäna pengar och föregå med gott exempel för oss båda – mig och min bror. När farsan gick bort så blev det morsans spaghetti och köttfärssås och vi mot världen. Enligt mamma så var det ingen förlust då pappa i alla fall bara gjorde det han var bäst på, klaga och pilla med bilen. Jag var tio när han gick bort, brorsan var tolv. Ah, brodern min. Han var utan tvekan en personlighet utan dess like. Dagen innan pappa dog sa min bror till mig att jag var, “deras sista chans att bli en riktig familj”. När han såg mig le lade han till, “istället blev du ett misstag, ett stort jävla misstag..” Vi bodde i utkanten av Lund på den tiden.

 

Brorsan var som borta och försvunnen fastän han fanns i närheten. Garaget var hans näste och sov han inte så drack han, drack han inte så var han med någon tjej. Han hängde ofta på fester och på nätterna hittade han på jävelskap. Titt som tätt hörde jag stön genom väggen bredvid min säng, vilket var det enda livstecknet han gav ifrån sig. Det som gjorde mig mest förvånad var mammas avsaknad av föräldraskap. Hon totalt struntade i allt. Hon sa till och med till mig att äta mycket i skolan då hon inte hade tid att laga middag, något som skapade stora problem för mig. Jag åt inte lunch i skolan efter min upptäckt i tredje klass. Killen som hade praktik i köket var totalt ignorant gentemot regler och hygien. Hans svett rann från pannan, nerför kinden och slutligen från hakan rakt ner i de stora cisternerna där vår mat fanns. Mat gjord av pulver, pulver och mer pulver. Färdiglagat, djupfryst och ”sås på påse”. Tro fan att vi var trötta jämt. Noll näring i den maten. Den lilla floden som jag än idag inte vet namnet på rann igenom hela byn tills den nådde hamnen och blev ett med havet. Jag satt ofta vid de murkna träden och kastade sten. Jag hoppades på att det skulle komma ett sjöodjur och slita ner mig i djupet, förvandla mig till ett monster så att jag, efteråt, kunde ta över världen.

 

Direkt då klockan ringde så sprang jag rakt tvärs över gården, bakom matsalen och vidare ner mot skogen och floden. På den tiden låg det även ett vattentorn där. Jag lekte jätte och spelade schack med tornet. Som nioåring stod jag ensam på den enorma gräsmattan och kisade med ögonen, plockade upp tornet med mina fingrar och placerade det på andra sidan. “Aha! Schackmatt!”, ropade jag så högt jag kunde. Magen kurrade och vattenflaskan jag fyllt inne på toaletten innan skolan slutade gick fort åt. Så fort magen var lugn igen satte jag mig ner i gräset, tog fram mitt anteckningsblock och började skriva.

 

Jag kallar honom för “kaninmannen”. Den dagen var första och enda gången jag mötte honom. Han kom bakom mig, knackade mig på axeln och sa med mörk röst, “Är du hungrig?” Jag satt i gräset med pennan i handen. Det var fjärde gången den veckan, andra gången den dagen, som jag försökte kickstarta min berättelse. Ah, att skriva. Hur kommer det sig att det är så förbannat jävla skönt? Jag gillade tillvaron där i skogen nära floden. Jag gillade att vara ensam med pennan och blocket, själv med världen utan krav på att prestera. Inte för att jag tidigare levererat, men i alla fall. Tre meningar var allt jag hade. Tre korta meningar. Inte för att jag brydde mig om vad min svensklärare sagt åt mig, men någonstans i mitt konstiga inre så ville jag överbevisa allt och alla med att jag på den tiden kunde skriva. Det kunde jag inte.

 

”Är du hungrig?”, denna gången från andra sidan. Det var då jag såg vad han höll i handen. Jag trodde först att han var en uteliggare. Han luktade sopor, hade trasiga skor utan snöre och hans stank var enorm. Som ett hemlöst fyllo stod han över mig, till synes labil och instabil. Var han fick den vettskrämda kaninen från lär jag aldrig få veta, men en sak var säker, den såg gullig och hjälplös ut samtidigt. Att den förgäves försökte ta sig loss kan jag förstå – jag menar, vem fan vill falla offer för en sådan person? Pälsen rörde sig upp och ner.. det stackars hjärtat slog och pumpade, och det syntes.

 

Vindens sång i trädkronorna fick blad och grenar att svaja i harmoni samtidigt som solens strålar nådde marken. Igenom denna skog av motsägelse gick han med den lilla kaninen vilt sprattlande i handen. Han höll den lamt runt halsen hela vägen till sin stuga och efter kom jag, trallande. Jag följde med av ren och skär nyfikenhet, ingenting annat. ”Har du sett någon eller något dö?” Frågan kom samtidigt som han plockade upp en yxa. Till synes mitt ute i ingenstans så stod det plötsligt en stuga framför mig. Jag kunde inte sluta undra vart yxan kom ifrån och varför den var viktig i sammanhanget. Jag skakade lätt på huvudet och lyssnade efter verkligheten, efter någon form av resonemang. Allt jag kunde höra var ett porlande vatten en bit bort. Väggarna var prydda med miniatyrtavlor och vad som såg ut som utsträckt djurskinn. Jag tänkte inte ens på kaninen. Han var inte märkvärdig och inte heller verkade han farlig eller skräckinjagande på något vis. Det var mer hans stil och kroppsspråk som tilltalade mig. Det kändes inte som en lång promenad och inte heller konverserade vi på vägen, han gick med bestämda steg och jag följde efter. Frågan var ingen fråga då han redan visste svaret. Han hade redan bestämt sig för vilken typ av människa jag var.

 

Jag erkände naturligtvis ingenting där och då, men allt jag ville var att få se döden vinna, jag ville se det onda besegra det goda och han läste mig som en öppen bok, höll yxan stadigt och log. Han visade upp en sida som i alla fall, av mig, uppfattades som speciell. Han såg smutsig och ren ut samtidigt. Svart under naglarna och skitiga händer, armar och ansikte. Som om han sovit i skogen hela sitt liv. Det motsägande var hans tänder. Dom var vita och blanka. För mig var han det huggande rovdjuret på jakt efter mat till sin familj och innan jag hann svara så gjorde han exakt det – han högg till. Det var som sagt ingen fråga utan snarare ett påstående.

 

Kaninens huvud föll mot verandans trägolv och i hans hand, vänd upp och ner, forsade det blod från kaninens kropp. “Kom tillbaka imorgon..”, sa han och satte sig ner i sin gungstol. Där satt han med ett stolt och belåtet uttryck med huvudet lyft mot skyn, gungandes fram och tillbaka som om han bad gud acceptera hans offer. Jämte honom hängde kaninens livlösa kropp över armstödet och en bit bort stod jag som förstelnad. Jag kunde inte släppa blicken från kroppen som fortfarande, till en viss del, sprattlade. Han tittade på mig och skrattade. ”Har du inte sett dödsryckningar förr!?” Att det var ett djur med, precis som vi människor, en familj och vänner och bekanta var ett främmande begrepp. Jag tänkte inte ens tanken. Snarare tvärtom. Det enda min hjärna släppte fram var, ”När är det middag?”

 

Ljudet av porlande vatten återbesökte mina öron och plötsligt så kom jag att tänka på min berättelse, på min lärare och vad jag egentligen skulle göra den dagen. Intensivt tittade vi på varandra, konverserade genom tystnad. Sen vände jag och gick. Inom mig bar jag på en ny förståelse, en ny insikt och en ny känsla. Det är okej att manipulera om livet så tillåter. Den starke överlever. Resten av den dagen gick jag längs med floden och undrade om det jag sett verkligen hänt. Det kanske var en docka eller ett trolleritrick? Det var även den dagen som jag fann min favoritplats.

 

Där fanns det en liten slätt som gick lite längre ut än vanligt, som en brygga av sand och sten. Jag kände mig hemma där men hatade ensamheten. Redan från ung ålder sökte jag mig till andra människor som flugor till skit. Ytterst sällan, kanske en till två gånger om året, kände jag mig ensam. Då räckte det med en kort period för mig själv för att inse att solitärt leverne inte passar mig. Samtidigt fick jag ett inre lugn, inom och med mig själv. Jag tog av mig ryggsäcken och använde jackan som sittunderlag och stoppade händerna i vattnet. I sin helhet så var jag förvirrad. Jag visste inte om jag ville ha folk omkring mig eller om jag bör vara isolerad. Vattnet var kristallklart och fiskynglen synliga för blotta ögat. Där satt jag och funderade över livets alla frågeställningar som nioåring. Vad är kärlek egentligen? Vad utav det jag varit med om och vad utav det jag upplevt har verkligen hänt? Det fanns så mycket jag ville veta. Så här i efterhand kan jag undra om mitt beteende ens var i närheten av vad samhället kallar för ”normalt”. Nej, antar jag?

 

Samma kväll gick jag runt och lyssnade på tillvaron, på världen. Jag frågade högt vad världen har att erbjuda och drack resten av mitt vatten. Natten kom tidigt och innan jag hann drömma så vaknade jag till doften av pannkakor och mammas skramlande i köket. De fåtal gånger som mamma var vaken, uppe och alert nog för att göra frukost kan jag räkna på mina tio fingrar. Jag låg kvar i sängen och stirrade upp i taket. Att räkna dem var egentligen meningslöst men jag kunde inte låta bli. Jag räknade stjärnorna jag fyllt taket med. Med neon penna. Den största ritade jag precis där vägg och tak möter varandra så att när jag låg ner med huvudet på kudden så fanns den alltid där, oavsett om jag bara tittade på den eller om jag sökte svar från en högre makt. Den var som ett uppladdningsbart batteri där taklampan var laddaren. Varje kväll efter att lampan släcktes så hade jag trettio minuter på mig att somna, sen var all vägledning borta.

 

Jag låg oftast kvar trots det att väggen var kolsvart som natten, förgäves på jakt efter min ledstjärna tills ögonen blev utmattade och sinnet slocknade. Även väggarna var innehållslösa. Mamma sa; ”på dem målar du fan inte!” På den tiden handlade allt om vännerna i skolan och min idol, Mariah Carey. Jag kunde varje låt och sjöng ofta med. Förutom detta så var min kreativa förmåga obefintlig. Jag var kass och inte heller försökte jag vara duktig, något som jag senare lärde mig manipulera. Jag var inte mycket att titta på heller. Smal som en pinne, mörkt hår och blå ögon. Vad som började som ett skämt urartade till en typ av särbehandling där fokus placerades på förövarna som till varje pris inte fick uppfattas som utstötta eller på annat vis onormala. Jag blev den konstiga då min bror skvallrade om att jag legat på ”psyket”. Fyra dagar efter att jag kom hem från Lund så var det dags att fira min bemärkelsedag. Jag fyllde tio och som lovat från telefonsamtalet dagen innan mamma och pappa kom och hämtade mig i Lund så fick jag bestämma dagens meny. Jag valde hamburgare i bröd och glass till efterrätt. Samma kväll dog pappa av en hjärtinfarkt.

 

Skämtet var ganska rått men sågs som ett ”pojkstreck” av lärare och föräldrar. Det som skedde fick mig att be för mitt liv och antagligen något som format mig till den jag blev i tonåren. Dom var fyra stycken. Fyra tjejer. I duschrummet efter gymnastiken stannade dom kvar och väntade på mig. Jag var klar och skulle klä på mig då en av dem knuffade mig i ryggen. Därefter greppade någon tag i mitt huvud genom att slita mig i håret. Jag trillade omkull och hamnade naken på golvet. Först så sparkade dom mig i magen tills jag kräktes. Sen slog dom mitt ansikte mot dörren till skåpet i omklädningsrummet och kallade mig för hora och psykfall. Oförstående om varför detta inträffade lade jag mig på golvet i fosterställning och bad för mitt liv. Men det slutade inte där. En fot kom farandes som om det var en avspark i fotboll och två av mina revben fick betala priset. Vansinnet fortsatte i ett par minuter till. Morsan hade samma morgon väckt mig med doften av pannkakor vilket visade sig vara från hennes jobb. När jag kom upp så fanns där ingen frukost. Det låg en hundralapp på bordet och bredvid den, en handskriven lapp. ”Här har du till mat idag.” När jag kom ut från duschen så var hundralappen borta. Brorsan hade tydligen ont om pengar.

 

Bråttom till skolan fick jag ingen frukost den morgonen och någon lunch hann jag inte med. När mina vänner gick för att äta i matsalen låg jag på omklädningsrummets golv med brutna revben. Fyra timmar efter dådet hittade idrottsläraren mig och ringde efter en ambulans. Det sista jag minns från det som hände är skratt. Hon som sparkade, hon skrattade. Hon kallade en av de andra för Jenny. Mamma var inte glad då hon kom till sjukhuset. Hon var mer bitter än orolig för min säkerhet. Hennes avundsjuka för andra människors framgång, såsom läkaren i mitt rum, stod som spöregn efter blixten och åskan. Hon visste inte vad hon skulle säga för att visa moderlig kärlek och inte heller var hon speciellt duktig på att vara mamma. Att hon satt bredvid min säng och höll min hand samtidigt som läkaren pratade var lika falskt som utspädd sprit till fullpris i baren. Att jag, utan att ens titta, såg rakt igenom hennes charad var inget ovanligt. Tyvärr så gjorde inte läkaren detsamma.

 

Jag blev hemskickad samma kväll. Läkaren gav mamma ett recept och sa hej då till mig. Sakta men säkert tog jag ett steg i taget med mina nyblivna metallpinnar och gick mot apoteket. Väl utanför skakade mamma på huvudet och gick vidare. ”Har inte tid, jag måste jobba..”, sa hon och gick ut genom entrén, korsade gatan och öppnade bilen. Hon hjälpte inte ens mig. Med gasen i botten lämnade hon bränt gummi efter sig i en rasande fart, lämnade mig hemma och stack sen iväg igen. Så här i efterhand så tror jag att hon flydde från livet och varenda förpliktelse som fanns. Dagen efter var nämligen pappas begravning. Veckorna som följde visade sig vara de svåraste vi som familj någonsin gått igenom. Mammas sista besparingar gick till begravningen och något arv eller försäkring att leva på, åtminstone för ett tag framåt, fanns inte. Det får mig att tänka på hur jag egentligen hade det på den tiden. Ha, jag får det att låta som om det hände för 25-30 år sedan när det i själva verket bara är nio år sedan. I alla fall.. Jag hade inget av allt det som alla andra tioåringar hade. Brorsan hade inget TV-spel eller annan form utav underhållning. Allt som fanns var en TV i vardagsrummet och ett gäng filmer jag sett ett femtiotal gånger.

 

Två veckor senare var kryckorna ett minne bättre glömt och jag var på fötter igen. Tyvärr så kan jag inte säga detsamma om allting annat. Skolan pratade om det som hänt och använde det som material mot våld och mobbning men ingen – och då menar jag ingen, pratade med mig om det. Jag försökte glömma utan framgång. Mina vänner blev min tillflyktsort och deras givmildhet min räddning. Jag fick nog då en tjej i min parallellklass från andra sidan gatan stod utanför sitt hus och pratade med sina vänner från samma klass. Från mitt fönster hörde jag vartenda ord de sa. De där tjejerna som misshandlade mig hade tydligen stått på skolgården och skrattat och stoltserat om vad de gjort. Några pekade och sa, “ja, och precis innan vi gick så sparkade Jenny henne rakt över käken.. ni skulle sett som hon kved!”

 

Linda, som tjejen i min parallellklass hette, återberättade allt för sina vänner som alla tyckte det var hemskt. Jag satt vid mitt fönster och lyssnade. Då Linda vände sig om och pekade mot mitt hus så förstod jag att det som hänt mig bara var en av många historier. Jag hade rätt. Veckan efter så pratades det om något annat och det som hänt mig var glömt för all framtid, utom för mig. Det var nog första gången jag kände hat. Renodlat hat. På ett eller annat vis skulle jag få min hämnd. Jag blev argare för varje dag som gick. Jag kände avskyn växa. Problemet är nog att jag aldrig berättade det för någon. Hade jag gjort det så kanske mitt liv sett annorlunda ut idag. Det blev som en ballong du sakta fyller med luft. Den smäller om du inte lättar på trycket. Så det gjorde jag. Jag lättade på trycket. Jag letade reda på Jenny och lärde mig om hennes liv.

 

Jenny var precis som alla andra tuffingar i skolan, liten och meningslös. Hon gick inte på gymmet, hon rökte enbart för att vara tuff, drog inte halsbloss och hon kunde inget självförsvar. Hon hade dock en moped, en liten vespa modell. Hon var bara tuff tillsammans med sina vänner på skolgården och mesig så fort hon kom hem. Hennes mamma var aldrig borta. Varje dag då Jenny kom hem så stod hennes mamma och stirrade ut genom fönstret, otåligt vinkade hon från köksfönstret med grytlapparna i högsta hugg samtidigt som doften av hemlagat sipprade ut till grannskapet genom det öppna fönstret. “Hon ljuger ju för allt och alla, hon är ju för fan ingenting!”, sa jag ilsket åt mig själv.

 

Den kvällen började jag planera. Dagen efter då Jenny och hennes ”tuffa” kamrater skulle köra från skolan till gymnastikhallen för att spela basket så fick jag min hämnd. Samtliga omkom i en trafikolycka. Jag skar av bromsvajern på varje moped utanför skolan och hoppades på det bästa. Det var så perfekt och ironiskt på nått vis. Dom kom som värsta gänget på sina moppar och kunde inte bromsa vid stoppljuset, körde rakt ut och blev alla offer för stadsbussen som lyckligtvis just då kom runt hörnet. Helt plötsligt så var dom inte så kaxiga längre. Det sa bara pang och sen var det över. Veckan efter höll skolan ett seminarium om mobbning, tafsande och om hur ett nej är ett nej. Framför klassen stod det lärare och personal från diverse olika institutioner och föreningar och pratade om hur viktigt det är med respekt och vänskap. Allt jag kunde göra var att skratta. Inte högt naturligtvis, men inombords.

 

Budskapet var klart och tydligt; vi kommer hit, pratar och förklarar, ger exempel och sen går vi. Vi berättar för er vad som är rätt och fel men under skoltid så gör vi inget åt det som eventuellt inträffar. Det är i alla fall vad jag tog med mig från den “lektionen”. Jag reste mig och gick utan att någon sa ett ljud. Jag saknade skogen men inte kaninmannens stuga. Jag ville veta hur det gick för det lilla djuret men insåg samtidigt att den var död. Jag hade ju fått som jag velat även denna gång. Frågeställningen blev istället; varför var det taskigt att göra så? Varför ska det kategoriseras som dumt, elakt eller rent ut sagt – som ondska? Mitt huvud fylldes med fler och mer komplicerade frågeställningar och för att vara helt ärlig så såg jag inget fel med det jag gjorde mot Jenny och hennes vänner. Jag kunde lika gärna ha dött där på golvet. Dom kunde lika gärna ha klarat sig undan deras kollisionsolycka och därmed överlevt. Ödet hade väl andra planer för oss alla.

 

Fem veckor senare, på dagen som överfallet, bestämde jag mig för att inte vara rädd mer, för att vara den jag är. Sedan dess har jag inte bett om ursäkt för vem och vad jag är. Den dagen gick jag till skogen och raka vägen till stugan som då såg övergiven ut. Gungstolen på verandan var borta och fönstret var krossat. Det enda som såg ut att höra hemma var de uppspikade djurskinnen på väggen. Där och då trillade polletten ner. Allt det kaninmannen sa och gjorde hände verkligen – – och jag njöt av det. Jag bad om det. Jag är nog annorlunda. Där ser man, tänkte jag då och nu. Det var en fin dag och solen sken.

3

gin

Mamma stod och skrek på bordet med en flaska Gin i handen. Hennes huvud roterade som ljuset på en fyr och hennes kläder prydde allt förutom henne. Som tur väl var jag inte hemma då detta inträffade. Jag satt på stranden i Ystad. Var min bror befann sig har jag ingen aning om. Jag såg honom då och då, hörde han genom väggen oavsett lägenhet och hälsade i passage. Mycket mer än så blev det aldrig förutom bilfärden mellan de geografiska platser vi kallade för hem. Veckan innan vi kom till Ystad besökte mamma min skola för att prata med rektorn och två av mina lärare. Mina betyg skulle överföras och både min historia- och mattelärare var orolig för hur det skulle gå för mig. Jag satt som ett snällt och oskyldigt litet barn bredvid mamma som hade rektorn och lärarna framför sig. Deras retoriska planering nådde dock inte hela vägen fram. Mamma var inte mottaglig, började ifrågasätta och bad sedan om en “tyst minut” så att hon kunde samla sig. Efteråt berättade hon om hur allt verkligen låg till. Ansiktsuttrycken var tillmötesgående men svaret förväntat. I alla fall för mig. “Du är inte ensam om att ha det så vilket innebär att det finns andra föräldrar i samma situation som får det att fungera. Nu vet jag inte hur det ser ut i Ystad, men vi kontaktar dem gärna om du vill så att du får..” Rektorn hann inte längre än så.

 

Mamma avbröt honom, höjde rösten ytterligare och återupprepade samma sak som tidigare i hoppet om att det skulle förbättra kommunikationen. Jag stängde mina öron, vände huvudet, stirrade ut genom det stora fönstret med vit träram och tog sikte på skogen. Jag försökte drömma mig bort, försökte glömma min pinsamma mamma som uppenbarligen inte hade mycket koll på varken mig eller mitt välbefinnande. Plötsligt blev det ihärdigt tyst. När jag vände tillbaka huvudet såg jag rektorn skaka lätt på sitt. Han skrev med sin fina bläckpenna på ett till synes vitt papper och hoppade runt som om han fyllde i ett formulär. De två lärarna stängde sina pärmar och sen stod alla tre upp. Mamma var rosenröd i ansiktet. Hon pratade inte om min skola, min skolgång eller om mina lärare igen efter det. Hon trodde antagligen att jag hörde allt de sa när jag i själva verket var någon helt annan stans. Det är skön egenskap jag besitter — att kunna ”drömma” mig bort då jag blir less eller uttråkad. Jag var helt borta i min egen lilla fantasivärld där skogen var mitt hem, floden min familj och kaninmannen min beskyddare. Det var först då mamma slängde sina saker i bagageluckan och röt åt mig att sätta mig där bak medans hon skakigt tände en cigarett som jag ”kom tillbaka”.

 

Det jag tänker mest på såhär i efterhand är avsaknaden av empati. Jag varken ville eller kände för att trösta henne. Istället satt jag stel som en pinne i baksätet och väntade tills hon körde in på uppfarten. Jag till och med satt kvar tills hon lämnade bilen och gick in. Festen som ägde rum här var annorlunda på alla sätt och vis, trots sitt ritualenliga schema med gäster. Varje gång vi flyttade så hade mamma fest. Det var hennes sätt att hantera världen på men det var vi som drabbades. Vi fick inte vara hemma. För min min bror var det inte några problem, men för mig så kändes det som ett slag i ansiktet. Varje gång vi flyttade, vilket ibland kunde vara en gång i månaden, så kände jag mig mer och mer åsidosatt. Avståndet mellan mig och mamma växte och till slut, då vi hamnade i Ystad — då hade jag precis fyllt arton. Det var precis som varje gång tidigare, komplett kaotisk. Mamma hade hyrt släp på ett kreditkort utan täckning och givetvis så blev det den gången som allt havererade.

 

Vi blev stoppade i en rutinkontroll och polisen tog ifrån oss släpet då bensinmacken ringt och gjort en anmälan. Stillastående knappa milen utanför Ystad tvingade hon oss att tömma släpet, packa bilen och sen stå kvar och vänta på en annan polisbil som tog med sig släpet. Hon kom inte tillbaka heller. Hon körde iväg och vi fick gå. Brorsan verkade van och lyssnade inte ens, han bara gjorde. Pratsam var han inte heller. Spelade ingen roll vad jag än gjorde, han sa i alla fall ingenting. Gin flaskan stod på bordet när vi kom hem och den stod kvar morgonen därpå. När jag frågade mamma om varför hon köpt sprit så fick jag bara en arg blick som svar och sekunden efteråt kom kommentaren, “Har du gjort dina läxor?” Det måste ha varit enda gången hon visade att hon eventuellt brydde sig. Ja, bortsett från den där gången då hon la en hundralapp på bordet förstås. Jag kunde inte låta bli att bli uppkäftig. “Sen när fan bryr du dig? Sen när fan bryr du dig om mig?”

 

Svaret värmde i en halvtimme, något som brorsan inte tolererade. Till min undsättning puttade han bort mamma och hämtade ett paket blandfärs från frysen. Min kind tackade honom. Han tittade förstående på mig och jag nickade instämmande tillbaka. Liggandes på soffan grät och beklagade mamma sig över att ingen älskade henne, hur ingen ville ha henne och hur värdelös hon och vi var. Kändes inte speciellt skönt kan jag säga att höra sin egen mamma säga dom orden, men sådan var verkligheten. Efter en stund så torkade hon bort tårarna, satte sig upp och sa, “Jag har träffat en man och han kommer imorgon. Vi vill ha lägenheten ifred. Okej?!”

 

Min bemärkelsedag passerade helt obemärkt. Ingen sa ett ljud, inte ens mamma. Ingen ringde och inte heller fick jag något. Jag låg på rummet och dagdrömde om Jenny och hur det gick för hennes vänner, funderade på pappa och vad han hade gjort om han var i livet. Mamma satt i vardagsrummet och drack och brodern min var ute, borta och försvunnen. Jag hade varken sett eller hört av honom på över två dagar. Jag skolkade dagen efter. Gick till skolan på morgonen för att det skulle se bra ut men möttes av en tom matsal och på fönstret nere vid huvudingången satt en lapp med stor text på. “Invigning och Inspark! Alla till stranden idag klockan 15.00!” Jag ville inte komma hem för tidigt och riskera att mamma skulle få frispel och inte heller ville jag bli den utstötta i tre år. Valet var ganska enkelt. Jag tog mig till stranden och letade upp min klass och gjorde som alla andra den kvällen, jag satt framför brasan tills klockan slog 03.00 och sen gick jag hem. Jag trodde festen var slut men ack så fel jag hade. Mamma stod på bordet med sin Gin flaska i handen mer eller mindre naken. Hennes så kallade pojkvän satt på en stol och kastade mynt på henne.

4

avstängt

Kolsvart och iskallt. Underarmen pulserar av smärta och rädslan för att dö har ökat radikalt. Va fan gör jag om inte vattnet stängs av? Sakta går hon längs med väggen, känner med händerna efter dörren. Efter en stund slår hon foten mot sängens kant där benet tidigare satt. Ögonen har inte vant sig vid mörkret och något är annorlunda. Hon vet inte vad eller hur, men något är annorlunda. Jag borde vara vid dörren nu.. varför hittar jag inte dörren? I total blindo snubblar hon på madrassen och faller hejdlöst framåt mot golvet. Instinktivt sträcker hon ut armarna för att dämpa fallet och slår sig på sängens metallram. Liggandes på golvet känner hon hur vattennivån gradvis ökar. Det går för fort.. jag kommer att drunkna.. Hon vill skrika efter hjälp men har insett att ingen hjälp kommer. Hon får klara sig själv. Hon kan inte skrika, hostar tar över oavsett. Plötsligt märker hon vad som är annorlunda. Det är ju mörkt, helt kolsvart..? Vad hände med ljuset som kom från springan under dörren? Vad hände med taklampan? Någon måste ju..

 

Samla kraft och res dig! På fötter igen tar hon små korta steg med armarna utsträckta, försöker på nytt att hitta väggen och dörren. Motivationen tryter men överlevnadsinstinkten lyser som en eld bakom hennes ögon. Dörren! Äntligen.. Hon sätter sig på knä vilket nu innebär vatten upp till hennes axlar. Rädslan för att drunkna som blind får hennes hjärta att pumpa ut adrenalin som aldrig förr och i samma stund hittar hennes hand springan under dörren. Jag ska fanimej döda dig när jag träffar dig.. En positiv tanke som får ett abrupt slut då golvet likt ett jordskalv börjar vibrera. Den enda chansen till stabilitet är att resa sig och luta sig mot väggen, vilket är vad hon gör. Ljuset under dörren tänds och trots halvt avdomnade ben så känner hon hur vattennivån successivt sjunker. Va fan e det som händer? Några sekunder senare tänds även lampan i taket. Förvirrad men glad över att ha ljus igen sätter hon sig på madrassens kant och pustar ut. Hon vill inte gråta men kan inte låta bli. Ögonen svider och de kalla vindpustarna från de små hålen i väggen fortsätter att kyla rummet. Fysiskt utmattad lägger hon sig ner på rygg med händerna under huvudet. Aj! Va fan va det?

5

satan ber djävulen

Jag sprang in på mitt rum och låste dörren. Blöder jag? Med pekfingret kände jag efter och jo, mycket riktigt – jag blödde. Skallen värkte efter att mamma dunkat mitt huvud mot golvet i köket. Vad hände med min mamma? Vad är det jag gjort fel? Jag hade så många frågor om vad jag då gick igenom men fick inga svar. Inte heller pratade jag med någon annan om det. Hennes så kallade pojkvän sedan knappa veckan tillbaka satt på en stol bredvid köksbordet med benen brett isär och lät armen föra flaskan till munnen – – om och om igen. Min hjärna arbetade på högvarv, började smida planer på hur jag skulle ge igen. Jag riktade all min kraft på pojkvännen som uppenbarligen manipulerat vår mamma, något som ingen av oss accepterade. Att mammas version av ”hemmafru” personlighet förvandlades till något psykotiskt då hon drack sprit fick vi båda lära oss det dygnet. Det var ingen vacker syn. Tidigare var hon mest bara nonchalant och allmänt otrevlig. Nu? Nu var hon fysiskt tydlig med sina känslor och hon höll inte igen. Jag frågade mamma om det fanns något att äta, fick inget svar, frågade igen och då röt pojkvännen åt mig. När jag minuten senare bad mamma dämpa sig så vaknade satan och bad djävulen om hjälp.

 

Först var pojkvännen. Han ställde sig upp och viftade med handen i luften – en hotfull gest riktad mot mig. Sen kom mamma. Hon hoppade ner från bordet med flaskan i handen, viftade och betedde sig även hon hotfullt. Då tog pojkvännen flaskan och mumlade något i hennes öra och sen brakade helvetet loss. Mamma kom efter mig med knytnävarna i högsta hugg som ett psykotiskt rovdjur. Jag trodde först att hon skojade, men efter tre slag mot huvudet låg jag och grät på köksgolvet i fosterställning och mellan fingrarna kunde jag skymta pojkvännen med ett sadistiskt leende. Mamma stod bredvid och sjöng med flaskan i handen. Vem är du? Jag kände inte igen den varelsen som utgav sig för att vara min mamma och för första gången längtade jag efter min bror. Att jag bara sex månader senare skulle bli inspärrad i ett rum kunde ingen förutspå, inte med tanke på hur livet då var. På fötter igen sprang jag in på mitt rum och låste dörren. Jag var livrädd. Jag kunde inte lita på någon, inte ens min egna familj. Att prioritera gick inte. Vad ska jag göra och varför? När mamma började skrika och banka på dörren höll jag händerna för öronen och drömde om skogen och platsen vid vattnet. Det var det mest fruktansvärda ljudet jag någonsin hört.

 

Resten av den natten var då, den värsta i mitt liv. Jag var rädd för att sova. Rädd för att mammas pojkvän skulle våldföra sig på mig. Rädd över mammas brist på empati. Jag somnade samtidigt som grannarna satt och åt frukost och vaknade av att brorsan grälade med mamma om pojkvännen. Det var hårda ord som utbyttes. Brorsan måste ha hatat dem båda så fruktansvärt intensivt att han verkligen fått nog. Risken för handgemäng ökade för varje åsikt som debattdeltagarna hävde ur sig och pojkvännen var inte sen med att lägga sig i. Lika bakfulla alla tre satt jag bakom min låsta dörr och lyssnade på hur min arga bror läxade upp mamma. Jag kände inte min bror, skall tilläggas. När jag var mindre så var han alltid favoriten då jag betedde mig konstigt, blev inspärrad och liknande. Han var deras gullegris fram tills pappa dog, eller ”monstret” som brorsan kallade honom för. Jag frågade aldrig vad han menade då jag trodde det var ett skämt. Som barn hörde jag brorsan genom de tunna väggarna, om hur han beklagade sig över att monstret snart kommer för att äta. Va fan skulle jag tro? Jag trodde det var ett skämt, en mardröm eller nått.. Det finns liksom inte så mycket mer att berätta förutom det som hände den dagen, vilket är det jag minns honom för.

 

Pojkvännen lade sig i och därefter gick allt fel. Brorsan satte kurs och gick bärsärkagång. Han skrek och slog men mamma verkade inte förstå hans budskap. Du måste sätta din familj först, fattar du?! Med pojkvännen upptryck mot väggen vände han blicken mot mamma och sa med lugn röst, ”Du håller på att förlora din familj.. hur ska du ha det? Du måste välja.. honom eller oss.” Han höll pojkvännen runt halsen och tryckte tills masonit skivan i väggen knakade. Mamma satt på golvet och grät. Hon skakade, svamlade och grät — konstant i nästan en timme. När brorsan kände hur motståndet minskade och pojkvännens kropp gled honom ur handen så släppte han. Resten av den dagen var oerhört surrealistisk.

6

BK

Killen i kassan såg mindre intresserad ut. Han verkade inte höra hemma någonstans överhuvudtaget. Jag är less på mitt jobb och vad jag egentligen vill är att resa jorden runt med min bästa vän som inte vet att jag är kär i honom.. Det var vad hans ansikte berättade för mig. Någon enstaka person gick förbi den glest besökta snabbmatskedjan utanför samtidigt som en taxibil stannade till. Min omgivning vet inget. Ingen vet något. Jag har fortfarande inte berättat något. Jag satte mig på soffan i hörnan längst in och så långt borta från allt och alla jag kunde komma med förhoppningen om att få lite lugn och ro. Tankarna var många och gråten i halsen tjock. Hur fan kunde mamma bete sig så mot oss? Slutkörd lutade jag huvudet bakåt mot en stor skylt och försökte slappna av.

 

Pojkvännen stack med svansen mellan benen. Han var inte så tuff som han utgav sig att vara. Jag ville sova men var fortfarande rädd. Rädd för att pojkvännen skulle komma tillbaka och rädd för att mamma skulle bli ensam, ta till flaskan och slå mig igen. Hade jag kunnat sova hade jag kanske vaknat och allt var som förr, precis som när jag var liten och monstret under sängen var borta — att jag bara inbillat mig alltihop. Vilken lögn. Jag fick varken sova eller vara ifred. Käken och skalpen värkte så fort jag tog en tugga och den bistra verkligheten är den att det är jag som är monstret oavsett var sängen står.

 

Det var nog tur att pojkvännen stack. Att han blev rädd för brorsan. Han tog sitt pick & pack och drog iväg. Det enda han lämnade bakom sig var doften av bränt gummi och ett moln av avgaser. Brorsan fyllde ett stort glas med vatten, la i två Treo och satte på en kanna kaffe. Mammas huvudvärk släppte, hon nyktrade till och började orientera sig. ”Vad har hänt?”, frågade hon. Jag hörde henne genom dörren och lämnade mitt rum. Brorsan berättade allt från början till slut och sen satt vi där, bland spritflaskor, cigaretter och smutsiga kläder och pratade om livet. Mamma tiggde om förlåtelse och lovade bättring. Jag berättade för första gången om vad som hänt i mitt liv de senaste åren. Det var första gången jag såg både mamma och brorsan bryta ihop. Enligt mig hade ingen i min omgivning någon aning om hur jag haft det, om hur jag egentligen mådde. Det blev lite av en familjeåterförening där vi, som familj, på första gången på väldigt länge — kramade varandra flera gånger om. Brorsan började skratta och visade vad han hade i byxfickan. En bunt med tusenlappar.

 

 • Var har du fått dom pengarna i från?, sa mamma.
 • Jag tog dom från svinet som stack precis..
 • Okej.. Det är okej.. han kommer inte tillbaka och gör han det så är han inte välkommen, sa mamma.
 • Jag är hungrig, sa brorsan.
 • Ska vi göra det ni alltid älskade när ni var mindre?
 • Vi gillade mycket när vi var mindre, sa brorsan.
 • Vad tänker du på, frågade jag.
 • Äsch, ni får helt enkelt se. Kom, vi drar!

 

Vi hamnade på Burger King. Killen ropade från kassan, ”Ska ni beställa eller?!” Jag hade ignorerat honom, gått in och satt mig så långt bort jag kunde komma. I bakgrunden hörde jag ljudet av klackar komma närmare och närmare. ”Lugna ner dig för fan, jag e väl för fan på väg..!” ekade en feminin röst. Hon hade hår långt nedanför rumpan, utstyrsel som en dedikerad hårdrockare med tillhörande smink och smycken. Hon såg ut att vara runt 1.60 lång och på båda handlederna hade hon nitarmband. Hennes hår var kolsvart, byxorna likaså och toppen hon bar hade ”Metallica” med stora bokstäver över bröstet. Hennes blå ögon passade inte riktigt in med det kraftigt svarta sminket och röda läppstiftet. Första gången jag tittade på henne så skrattade och fräste hon åt mig. ”Fucking snorvalp.. fan glor du på?” För henne så måste jag ha sett ut som en pundare på jakt efter en fix med mina hängiga kläder och allmänna ”uteliggare” stil. Att även jag var mörk under ögonen och såg ut att bo i den lilla ryggsäcken jag hade med mig underlättade inte. Med hamburgare i hela ansiktet kunde jag inte göra mer än att le tillbaka. Hon var.. underbar på alla sätt och vis.

 

Vid första anblick påminde hon om en gammal granne. Han som alltid såg så nöjd ut. Han stod ofta och tittade på sin innergård, på den blöta asfalten vid lekplatsen på gården och den lilla bollen som ungarna sparkade på. Jag hatade hans ansiktsuttryck. Förstod det inte. Jag undrade ofta över varför han var så nöjd. Bredvid den sönderrostade grillen på hans uteplats stod alltid ett glas med whisky. Hans tillvaro verkade så perfekt och… orörd. Jag ville gå fram till honom. Jag ville lägga min hand på hans bröst och låta allt hat jag bar på bränna sönder allt som innebar han och hans liv. Jag ville förstöra hans liv enbart på grund av hur han tittade på andra. Just där och då ville jag lägga handen på hennes bröst och få tyst på hennes fräsande. Till min förvåning så satte hon sig ner och la huvudet på bordet bredvid oss. Antingen full eller så är hon tröttare än mig.

 

Killen i kassan kan inte ha varit mer än 19-20 år gammal. Han såg nervös ut i sitt fula förkläde då han satte en bricka på bordet och sa, ”varsågod”. Hon sa inget. Fingrarna letade sig fram till det flottiga pappret och vecklade fram en ostburgare. ”Åh, mat..”, hördes från undertill allt hår. Killen frågade om hon ville ha sin växel men fick inget svar förutom en irriterad suck. Som en liten rädd hundvalp försvann han bort bakom disken och in i köket. Hennes hår doftade. En angenäm och diskret påminnelse om vanilj. Jag kunde inte låta bli att le, att tyst skratta för mig själv. Efter en stund då hennes huvud igen mötte världen såg hon ut som en barnunge som varit på kalas och käkat godis tills hon stupade. Ketchup runt munnen och högt upp på kinderna, en bit lök på handen och senap på hakan. Hon såg.. rolig ut. ”Jaha, och vem är du då? Varför sitter du hos mig när hela stället är ledigt? Va? Svar..a då!” Hon hickade och tog en tugga till.

 

Finns ingen mening att ljuga, tänkte jag. ”Jag vill följa med dig hem och sova. Får jag det?” Mamma och brorsan sa inget, men dom tittade på mig som om jag vore helt jävla galen. Hon gnuggade ögonen och tittade på mig. I nästan tio sekunder stirrade hon. ”Du kan inte läsa mina tankar..”, sa jag ironiskt. Det viktigaste för mig var att hon sa ja, vilket hon gjorde. Jag var beredd på att gå, på att lämna min nyfunna familj bakom mig på obestämd tid och försöka leva mitt liv. Jag brydde mig inte om att jag nyss träffat henne, vem hon var eller att hon fick mig att känna lust och åtrå. Jag kopplade inte att min familj kanske hade något att säga om mina framtida planer som där och då, skapades på enbart någon minut. När mamma lade sig i blev jag först irriterad och sen förbannad. Jag ville skälla ut henne. Skrika som en liten barnunge att jag är faktiskt 18 nu! Samtidigt insåg jag, som tur väl, att om den underbara varelsen ett bord bort inte tidigare trott att jag var knäpp så hade hon trott det då.

 

Jag valde att lyssna på min mamma, vilket i princip var första gången i mitt ”vuxna” liv. Det kändes konstigt att någon ifrågasatte mina livsval utifrån att dom, enligt dem själva, brydde sig om mig. Jag visste inte hur jag skulle förhålla mig till den känslan, inte heller förstod jag den. Jag grävde i mitt undermedvetna på lektionerna i skolan, gick på utforskar expeditioner då jag drömde och jag frågade skolans kurator; ”hur känns empati och hur bör man uppleva det?”

 

 • Men visst vet du vad empati är?
 • Ja, alltså, jag vet vad ordet betyder men jag är osäker på känslan i kroppen om jag säger så..
 • Hur känns det för dig när din mamma säger att hon älskar dig?
 • Jag vet inte, hon säger inte det.
 • Hur menar du?
 • Precis vad jag sa. Min mamma säger inte, ”Jag älskar dig” till mig.
 • Men visst har hon sagt det nån gång?
 • Inte vad jag minns. Varför är det viktigt?
 • Jag bokar in ett möte, bara du och jag, så pratar vi mer där.. okej?
 • Okej.. när då?
 • Nästa vecka torsdag klockan två. Jag informerar dina lärare. Okej?
 • Visst. Hej då..

 

Samma vecka träffade jag tjejen från Burger King igen. Hon satt utanför skolan på en gammal murken träbänk vars gröna färg flagnat och fäste i betongen rostat sönder. Boken var oöppnad och kollegieblocket linjerat men blankt. Det var en fröjd för ögat att se hur hennes hår lekte med vinden. Meterlång svarthet som gungade till sin egen rytm av välbehag, svarthet med perfekta toppar, lyster och spänst. Hon såg ut att trivas där, på bänken för sig själv. Det var inte ensamheten hon sökte utan bänken som sådan. Där fanns en historik emellan dem. Jag gick fram och sa ”hej”. Lunchrasten var slut och på schemat stod geografi, det enda ämne jag verkligen hatade. Vi pratade i drygt en timme och den gången fanns där ingen mamma som stod i vägen. Jag fick följa med henne hem.

7

gömd öppning

Vattnet är borta. Utpumpat. Hennes fingrar börjar bli lila. En färg som aldrig passat henne. Det gör ont att knyta handen, gör ont att röra sig. Lampan tycks ha ett starkare sken än tidigare. Fan, jag tappar greppet.. allt är fan annorlunda snart.. Försiktigt men bestämt använder hon sin friska arm, den utan sår, till att trycka med. Med en yta stor som hennes handflata trycker hon ner sektion efter sektion och arbetar sig från madrassens nederdel och upp. Kylan ökar och kondensen på det klinkerfyllda golvet börjar frysa. Hon hittar inget. Vad fan var det som gjorde ont då? Ilsken vänder hon på madrassen och gör om samma sak igen, handflata för handflata. Tröttsamt letar hon sig fram samtidigt som hon försöker komma ihåg vilken del hon redan bearbetat. Minnet börjar svika och magen kurrar varannan minut. Hon funderar på vattnet som kom och som mystiskt stängdes av. Om inte jag stängde av, vem gjorde det då? Hur fan gör jag för att öppna kranen igen och va fan va det?!

 

Som ett rovdjur laddat med kraft efter att slukat sitt byte sliter och drar hon i madrassen efter det hon alldeles nyss kände. Det var hårt och spetsigt. Med det avslitna sängbenet river, slår och hugger hon tills hon faller ihop, flämtar efter luft. Kampen mot madrassen lönade sig. Där, i röran bland sönderhugget skumgummi, tyg och metallspiraler ligger den — nyckeln. Nyfiken stirrar hon på den, inspekterar den. Den ser ny ut. Inga märken eller tecken på slitage. Precis som om den aldrig blivit använd. Hon lägger den i handen, vrider och vänder på den. Jag kommer din jävel.. jag kommer! Fast besluten att ta sig därifrån kontrollerar hon den igen. Nyckeln ser, i sin helhet, ut som en vanlig nyckel till ett större hänglås och skulle kunna passa i dörren. Överlycklig över att ha ”kommit så här långt” upptäcker hon, efter att ha tryckt in den i hålet, ett metallrör som inte går att rubba. Det sitter i vägen för nyckeln oavsett om vill vrida åt höger eller åt vänster. Helvete!! Snabbt lugnar hon sig igen, följer metallröret och ser att det följer dörren in bakom gängerna i väggen. Va fan är detta för jävla rum egentligen?

8

inom ramen för..

Hemmets varje vrå och utrymme var fyllt av minnen i form av bilder, foton, tavlor, vävda inramade verk och diverse prydnadssaker. Flertalet minnesfragment ploppade upp i skallen på mig och svaret varenda gång var ”nej”. Ingenting. Vi fanns inte i våra föräldrars liv. Inga teckningar eller foton på eller av oss. Vi fanns inte i hemmet, vilket gjorde att det kändes olustigt att gå omkring i hennes hem — i hennes rum. Hennes föräldrar fick bara ett barn, ville inte ha fler och skämde bort det enda dom har. Hennes skrivbord var fyllt med papper, kollegieblock och små post-it lappar med ord på, bokhyllan överfull och på golvet i staplar, böcker till taket. Hennes svarthet hörde inte hemma bland de ljusa tapeterna, bland blommorna i fönsterkarmen eller bland postern med en häst på. Jag satte mig på sängkanten och funderade på vad mer hon döljer, tog ett papper från skrivbordet och läste högt för mig själv.

 

”Vi skulle inte gå samtidigt.

Jag visste att det var din tur.

Du snodde min plats i kön.

Att byta plats var uteslutet.

Jag väntar fortfarande på en anledning.

Du bröt ditt löfte.

Det blev aldrig ett farväl.

Hur hittar vi varandra när jag kommer?

Möter du mig vid ingången?

Nu! Nu är det mitt nummer.

Äntligen får jag öppna dörren.

Men hur hittar jag dig?”

 

Så enkel men samtidigt så.. djup? Jag lutade mig tillbaka, lade mig raklång på sängen och stirrade upp i taket. Där fanns inga stjärnor, ingen vägledning eller några egenskapade artistiska verk. Jag vände mig för att ta ett nytt papper från ditt skrivbord och då stod du plötsligt där, svart som natten med livslust i blicken. ”Vad tyckte du?” Jag visste inte vad jag skulle svara förutom att ja, jag gillade den. Att jag inte förstod den är en annan sak. På sätt och vis så kände jag mig dumförklarad. Min dagbok var fylld av små verk utan någon egentlig betydelse men fortfarande små korta verk som beskrev min resa genom synonymernas värld och bruket av ord för att skapa meningar. Jag hade precis börjat ta arten att skriva på allvar och utmanat mig själv att skriva klart den där berättelsen jag påbörjade för så många år sedan — den jag satt med i gräset då jag mötte kaninmannen. ”Tyckte du om den? Skriver du också eller läser du bara andras utan att först be om lov?”

 

Det var kvällen som förändrade delar av mig och mitt liv för all framtid. Hennes röst var kritiskt och samtidigt inbjudande. Mjuk men bestämd. Det var första gången som ett par mjuka läppar tillhörande det kvinnliga könet mötte mina och kroppsvätskor utbyttes. Det var också den kvällen som jag beslutade mig för att sluta räkna ”första gången” incidenter. Jag bestämde mig för att leva som den jag är och se vart det tar mig. Den kvällen skrev jag alfabetet med min tunga och min nya vän fick uppleva livets egentliga uppsåt; njutning, lycka och välmående. Alla riktlinjer flög ut genom fönstret, regler och värderingar fick en ny definition och tillsammans skapade vi en värld med två drottningar utan kung — en värld där ingen annan var varken inbjuden eller välkommen. En värld enbart för oss. En värld som föddes då vi båda slöt våra ögon, som formades då våra blickar möttes och som gjordes verklig under den erotiska explosion som ägde rum då vi kysste varandra. Hennes föräldrar sa inget om att jag sov över. Jämfört med min mamma så var dom stolta över sin dotter. Stolta över vad och hur hon är. Innerst inne så störde jag mig på hennes perfekta lilla paradoxala liv som å enda sidan var rosa med hästar och böcker från golv till tak medans andra halvan var världens mest obstinata nittonåring med kläder som matchade hennes svarta själ. Jag irriterade mig på hennes oförmåga att vara den hon vill och säger sig vara. Samtidigt älskade jag hennes sätt att bemöta mig på, hur hon tog hand om mig och mina förvirrade känslor. Jag visste till slut inte vart jag skulle ta vägen då min avundsjuka ökade som en termometer i köttets lustar. En sak är i alla fall säker — det var den bästa natten i mitt liv, dagen efter en helt vanligt torsdag för alla andra men för mig — början på mitt liv.

9

den polerade nyckeln

Min pappa sa alltid, ”det sitter i huvudet”. Något jag nu kan berätta om efter att ha sett alla gamla hemmavideos och bläddrat igenom alla gamla familjealbum. Jag trodde jag kände mina föräldrar, att jag hade hum om hur deras liv såg ut. Jag kunde inte haft mer fel. Jag fattade aldrig vad han menade förrän det blev dags för psyket i Lund, förrän han bara några dagar senare dog. Han sa det ofta och hela tiden. För honom blev det som ett uttryck som applicerades på allt oavsett sammanhang. Han kunde tycka att någon hade fel och sa då, ”det sitter i huvudet”. Han kunde tycka tvärtom och sa då samma sak. Det var hans mantra, hans per automatik inbyggda försvarsmekanism. Samma sak sa han till mig innan jag skulle läggas in på psyk i Lund. Mamma var dock emot detta och tyckte att uppfostring var det som krävdes medans pappa som sagt lutade åt mer radikala idéer. Det roliga är; han använde aldrig sitt uttryck om sig själv, inte ens då han skämtade. Mamma däremot, hon skojade ofta med honom genom att säga just, ”det sitter i huvudet”. Ibland drev han mig till vansinne och ibland så skrek jag tillbaka och sa att det är inget fel på mitt huvud och skulle det vara det, då är det hans och mammas fel. Sådana mothugg var inte önskvärda. Det spelade inte heller någon roll var vi var, han var alltid snabb på att byta samtalsämne. Vi kunde sitta hos doktorn eller stå i mataffären — spelade ingen roll. Såg han en möjlighet till förnedring så flög orden ur hans mun, kroppen intog stolthetspositionen och leendet visade hans äckligt bruna tänder. För mycket kaffegök och för lite tandborstning. Men jag tyckte bra om min pappa trots hans elaka inställning till skämt och skoj.

 

Mina pappa var snäll. Han lät mig sitta i knäet när jag var liten. Vi satt ofta i köket vid fönstret och lyssnade på radion. Han gjorde roliga grimaser till musiken och jag nynnade. Efter en stund kom mamma med saft och bullar och satte sig mittemot. Hon log och strök min kind med sin hand. Jag kände mig älskad och uppskattad, levandes och äkta. På helgerna tvättade jag bilen tillsammans med pappa och åkte runt på loppisar och marknader, en tradition vi hade fram tills året han dog. Ända sedan han träffade mamma, vilket var fem år före min bror blev tillverkad, så höll han sin 240 i prima skick. Jag ritade och tecknade och skrattade tillsammans med pappa åt mina streckgubbar på vitt papper som föreställde oss båda i bilen på färd land och rike runt för att upptäcka skatter. Förutom skämtet om, ”det sitter i huvudet” så var bilen mammas största farhåga och skämt om pappa. Hon stod ofta och beundrade hans förkärlek till bilen med en otäck känsla i kroppen. ”Tänk om han älskar bilen mer än mig?” Men pappa var skicklig — han visade alltid mamma åtrå, ömhet, kärlek och allt annat en kvinna vill ha. Trots detta kunde hon inte undvika den gnagande irritationen som under många år satte sina spår. Mamma stötte bort pappa och allteftersom åren gick kände hon sig mer och mer osäker på hans långsiktiga motiv och till slut blev avståndet mellan dem för stort, kommunikationen lika med noll och åtrån död. Sista steget i pappas rutin var att smörja bilens alla lås för att alltid vara förberedd på väder och vind. Det sista han gjorde var att smörja bilnyckeln i mekaniskt fett och alkohol. Inför varje resa vi gjorde så låg nyckeln redo på hallbordet vid trappan upp mot ovanvåningen. Där uppe till höger efter badrummet satt mamma ofta och stickade i sin gungstol. Att gå och köpa kläder var inte aktuellt.

 

På den tiden hade vi en stor gård cirka 12-13 kilometer från Lund. Pappas kängor, hans overall och alla hans redskap låg efter varje biltvätt kvar i en hög i tamburen, smutsiga av lera och regn. Han struntade i vilket, det var som en icke uttalad överenskommelse mellan han och mamma att han tog hand om gården, bilen och räkningarna och hon skötte resten. Det var nog snarare så att pappa sa att det var så då mamma suckade lika mycket var gång hon fick ta hand om hans skitiga kläder, laga mat och städa hemmet från topp till tå — för att inte nämna ta hand om mig när jag var liten. Under det sista året som hemmafru hatade hon pappa samtidigt som hon tvingades se den skinande och välpolerade nyckeln på hallbordet. Varje gång pappa tog mig i sin famn och lämnade huset så stod mamma där i köksfönstret och grät samtidigt som hon vinkade och log mot mig. Det måste ha varit jobbigt för dem båda att leva så falska liv enbart för min skull. Inte heller fick hon följa med. Hon frågade till och med en gång på väg mot tamburen från käket. Pappa ska tydligen ha stövlat in med leriga kängor och pekat mot spisen som han vore en slavhandlare och gestikulerat med den andra armen, ”Passa dig kvinna, jag slår dig gul och blå!”. Hans ord var väl valda och likaså var hans kroppsspråk. ”Du vet din plats och du vet vår. Du kommer aldrig att få följa med! Du kommer aldrig att få starta livets motor och köra iväg!” Den skinande nyckeln blev, för mamma, den andra kvinnan och jag blev varan han förhandlade med. Mamma hade inte många svagheter, men det var något som tärde och slet sönder hennes värld sakta men säkert. Hon började kort därefter starta bråk utan anledning. Allt för att få uppmärksamhet samtidigt som hon tog avstånd och stötte bort pappa mer och mer.

 

När pappa fattade beslutet om att jag skulle läggas in så hade dom grälat i flera veckor innan. Jag hade börjat rita saker från mina mardrömmar. Jag mådde så dåligt av deras, för mig, meningslösa bråk. Mitt arbete låg i att slutföra personligheten som var expert på överlevnad. Personligheten som inte tillåter sitt mänskliga skal att känna empati eller ånger. Personligheten som placerade mig först och som struntade i alla andra, oavsett vem. Och så blev det. Det blev ett inrotat och systematiskt sätt att leva på. Ett sätt utan konsekvensanalys och istället en stark impulsivitet. Från och med då så handlade 70-80% om ”här och nu”, ett onormalt tankesätt för ett barn. Jag vet inte om mamma eller pappa märkte någon skillnad eller om dom helt enkelt var för upptagna med sig själva och deras egna interna kamp om överlevnad. En dyster morgon var regnet så intensivt att pappa erbjöd sig och körde mig till skolan, vilket också var första gången som jag fick uppmärksamhet. Jag var på toaletten på ovanvåningen och där nere på golvet vid ytterdörren bredvid pappas kängor stod min ryggsäck. I hans värld så visste jag ingenting om någonting och definitivt inget om deras dispyter. Så fel han hade. På väg till skolan såg han mina teckningar och efter det blev deras käbbel enbart värre, otäckare och i en högre tonart än tidigare. Några veckor senare hade två saker utvecklats; min personlighet och deras tvist. Jag var förändrad. Bandet mellan mamma och pappa var på att upplösas. Pappa lade skulden på mig och sa att jag gjorde mamma orolig samtidigt som jag var knäpp. Otroligt hur mycket skuld man kan lägga på en nyckel.

10

benet

Illröd i ansiktet. Hon tar i med all kraft hon har kvar. Det är nu eller aldrig. Får hon inte upp dörren så kommer hon att dö, svårare än så är det inte. Med benet från sängen på plats som en kil ovanför röret klättrar hon upp mot dörren och ställer sig på benet. Med all sin kraft och kroppstyngd försöker hon böja röret. Hon till och med gungar lite nätt upp och ner för att på så vis skapa ett hävtångs moment. Ett skärande metalliskt skri och till slut så trillade hon ner. Röret har böjt sig. Nu gäller det! In med nyckeln och sätt fart för fan!! Efter en kort återhämtning trycker hon åter in nyckeln och försöker vrida om. Ingenting. Utrymmet finns men nyckeln går helt enkelt inte att vrida på. Hon vrider, vänder, trycker och vänder samtidigt och testar sig fram. Det är precis som om något tar emot där inne..

 

I lugn och ro går hon och knackar på alla väggar tills hon slutligen upptäcker ett tomt och ihåligt ljud vid väggen närmast toaletten. Där, någon decimeter från golvet och knappt en meter från toaletten stannar hon. Utsidan ser ut precis som resten av väggen. Förbannad över att vara där skriker hon inombords på sig själv. Du måste börja tänka snabbare, se till att få saker och ting gjorda och sluta tycka synd om dig själv! Hon slår med benet och sparkar med fötterna. Men gå sönder då för fan!! Efter ett kortvarigt raseriutbrott ger den falska väggen vika och ett hål framstår. De två lagerna av masonit rasar samman. Taklampan illuminerar kanterna runt hålet men hon ser inte in. Hon tar ett steg tillbaka, lägger sig ner på golvet och låter taklampan göra jobbet. Besvikelsen blev stor. Där fanns inget förutom en massa bråte, papper och skräp. Inget att förlora, nu kör vi.. ”In med huvudet, se dig omkring!” Va fan e det? Känns som en knapp.. Hon trycker. Ett mekaniskt ljud låter som en rasslande metallkedja, som den meter tjocka kättingen på ett stort fartyg vars ankare i slutet är på väg ner mot havets botten. Sekunder senare öppnas dörren, lampan i taket släcks och ett vagt ljus på andra sidan dörren tar över. Jaha, då var i alla fall dörren öppen..

11

kärlekens centrum

Slisk och slask. Det kletiga ljudet gjorde mig vansinnig. Dom satt alltid i mitten av klassrummet och såg gulliga ut. Läraren var trött på att säga ifrån, hela klassen var trötta på att säga ifrån — förutom just den dagen jag försvann. Den dagen sa jag vad jag tyckte. Jag röt så högt att läraren framme vid tavlan hoppade till. Det var en tisdag och utanför på skolgården satt fåglarna på den lilla murkna träbänken och åt smulorna jag lämnat efter lunchen. Hur spelar det någon roll? Ganska mycket faktiskt. Det var två månader på dagen och ja, jag räknade. Det var två månader på dagen sedan jag beslutade mig för att sluta vara deprimerad. Jag ville inte må dåligt längre, jag ville inte gå omkring i en värld där ingen tyckte om mig för att jag var för dålig på att dölja vem jag är. Jag funderade ganska länge på hur jag skulle kunna förändra min situation, mitt liv och andras uppfattning av mig. Den dagen för två månader sedan gick jag upp och ner i skolans korridorer utan något egentligt mål. Jag gick tills kroppen stannade av sig själv och huvudet vände på sig. På väggen satt en lapp och dörren bredvid stod öppen. Jag tryckte in skallen och sa, ”hej”.

 

Det var ett litet rum. Ett sådant eleverna fick använda som mötesrum för diverse klubbar och organisationer. Mannen som svarade mig stod framför en liten församling ungdomar som vid en första inspekterande blick så ut som kultmedlemmar. Deras ögon såg indoktrinerade ut, livlösa men färgglada. Mannen vid tavlan var alldeles vit runt fingrarna, kortväxt och ljushårig. Som en förvuxen albino mus utan svans, tänkte jag. Han välkomnade mig till klassen som bestod av fem andra. Hans leende verkade genuint men samtidigt lika falskt som en bild fäst med hjälp av vattenånga och ett strykjärn på en tröja. När det svalnat ser det fint ut och vackert ut, men med tiden så lossnar motivet och bakgrunden syns igen. Tveksam inför gruppen och läraren som med sina vita fingrar vinkade in mig satte jag mig ner på en tom stol längst bak. ”Varsågod och sitt..” Jag hade ingenting med mig förutom en blandad känsla av hopplöshet och ensamhet. Lika sårbar och mottaglig för förtryck som naken dagen jag föddes lyssnade jag på vad hans – enligt mig – trångsynta vy om tro, hopp och kärlek. Klassens övriga fem deltagare satt fisförnämt och fnös för sig själva framför mig medans jag högt och tydligt sa vad jag tyckte och tänkte. För mig var och är det ett naturligt sätt att reagera på. Tycker man annorlunda så visar man det.

 

”Va tycker du om det han sa? Kan du förklara dig?”

”Jag tycker att han är naiv. Livet är fyllt av smärta och då…”

 

Lärarens vita fingrar avbröt mig, vilket irriterade mig. Han såg så nöjd och belåten ut där framme vid tavlan med den vita kritan i ena handen och den stora ”sudda ut” klossen i den andra. Det var precis som om klassen och antalet elever spelade mindre roll, det viktigaste på agendan var att hans åsikt och enligt honom, politiskt korrekta vy på allt mellan himmel och jord, var det enda som tolkades som sant utav hans åhörare. Något som jag inte köpte för fem öre, vilket antagligen var anledningen till hans ”aja-baja” viftade med fingrarna. Hans kommentar var inte mycket bättre den heller. Men den fick mig att fundera.

 

”Men har inte du valt ett liv fyllt med smärta?”

Ska ärligheten fram så hade han nog rätt. Alla väljer vi hur vi ska vara. Eller gör vi inte det? Alla har vi valet att förändra oss, frågan är bara om man vill eller ej och där hade han mig. Jag var fast. Jag ville inte förändras förrän jag satte min fot i det rummet. Lappen utanför på väggen sa, ”Vill du lära dig leva? Skriv.”

”Okej.. jag lyssnar. Vad har du att säga?”

”Absolut ingenting. Du är ny. Du ska skriva.”

”Skriva?”

”Ja, skriva. Du vet.. sätta ett ord framför det första du skrev och..”

”Jaja.. jag vet vad skriva är!”

”Då så. Sätt igång.”

”Vad ska jag skriva om?”

”Inte vet jag.”

”Okej.. så jag bara skriver?”

”Låter som en plan. Skriv vad du vill och lämna in det imorgon.”

 

Jag hatade mig själv resten av den dagen. Jag kunde inte få ner ett enda ord som inte lät falskt och påhittat. Jag hade ju bestämt mig för att vara någon som omgivningen tyckte om, den som folk litar på och berättar saker och ting för. Men det hjälpte inte, allt jag skrev illuminerade mitt liv med ett falskt, lömskt och opålitligt ljus. Jag rev bort papper efter papper och svor för mig själv, mot mig själv. Jag till och med förolämpade mig själv som något tappert försök att få igång ådran med ord i, den som trots allt cirkulerar i min hjärna varje dag och komponerar konspirationsteorier om varför folk inte vill umgås med mig. Handen började röra sig och utan att jag ens lade märke till det så.. så skrev jag. Det var en otrolig känsla.

 

Vad jag inte förväntade mig var att läraren dagen efter bad mig läsa inför hela gruppen, något jag aldrig gjort förr. Mina händer började skaka och min röst blev pipande nervös. A4-pappret i min hand var bara fyllt till hälften och texten jag fått ihop var lika falsk och oärlig som jag. Det var en kort berättelse om en kvinna som bodde i tält och på så vis flyttade runt i landet utan större omkostnader. Påhittat eller ej var en irrelevant fråga, det viktigaste var innehållet, orden och deras synonymer — allt det som fick mig att framstå som sann, trevlig och genuin. Och det ville jag, mer än någonting annat just då. Jag ville framstå som sann och ärlig. Att min första berättelse var lika kass som en cykel utan kedja var en sak, att klassen fnissade och skrattade var en annan. Instinktivt tog jag ett djupt andetag för att hålla mig lugn, vilket var meningslöst. Försvarsmekanismerna i mitt undermedvetna vred om nyckeln och startade sina motorer, tryckte ner kopplingen och la i 2:ans växel direkt. ”Kör över dom!”, skrek den överviktiga djävulen bakom mina ögon. Det hela tog väl en sekund, vilket var allt som läraren behövde. Hans fingrar var inte vita längre, inte heller höll han i någon kloss. ”Sitt ner..”, sa han med en lugn och metodisk röst. Han måste ha förstått att jag var på väg att totalt förstöra den framtid som redan där och då var halvvägs igenom rivningsarbetet.

 

Det var en viktig milstolpe för mig, vilket var svårt att erkänna för någon annan förutom mig själv. Jag kallar den dagen, än idag, för ”renässansens dag”. Det fanns tydligen, begravt djupt inom mig, känslor jag inte visste fanns. Samtidigt har jag alltid misstänkt deras existens. Känslor som triggar mitt beteende att såra andra genom manipulation och lögner. Så ja, jag gjorde som han sa och satte mig ner. Valet föll istället på en annan elev i gruppen och efteråt satt jag kvar för att prata. Läraren gick igenom betydelsen av synonymer, bakgrund och historia. Det började lätt men blev snabbt svårare och svårare. Jag fick lite länkar i ett mejl och blev hemskickad med en enkel uppgift — skriv två helt olika berättelser och lämna dem till honom. ”Låter som en smaskig uppgift!”, sa jag utan att tänka mig för. Jag hade fortfarande paret från gårdagen i minnet men insåg att även jag kanske funnit min passion. Läraren sa inget. Han log, vände sig om och gick mot katedern. Jag skrattade inombords, samlade ihop mina papper och tog första bästa buss och förhoppningsvis mammas spaghetti med köttfärssås. Ja, jag kan ”erkänna” det nu. Det var dagen då jag fann min kärlek. En kärlek som tydligen hade mycket att berätta för mig och ja, jag lät den stå i centrum då det var det enda sättet att undvika monstret som alltid bott under sängen, nämligen jag.

12

visste du att..

Jag satt på den lilla soffan mittemot rektorns kontor. Min telefon vibrerade och lös upp min byxficka. På väggen sitter en massa laminat med röda ”förbjud” symboler över illustrationer föreställande mobiltelefoner, högljudda personer och sällskapsdjur. Bredvid kuratorns rum står en bokhylla vars övre innehåll vänder sig till föräldrar och övrigt anhöriga. Resten handlar mestadels om tjejer och killar, livet som ungdom och ung vuxen, att bli accepterad och — tabu ämne nummer 1: SJÄLVMORD. Dom vuxna varelserna sprang omkring som yra höns med papper i famnen, papper som till synes verkade vara värt mer än någonting annat. ”Har du skickat den rapporten?”, ”Hur gick mötet med föräldrarna?”, ”Vilket betyg tycker du passar här?”, och så vidare. Känslan som spred sig som en löpeld genom kroppen gjorde mig irriterad och frågvis. Jag ville inte dra några förhastade slutsatser men samtidigt så ville jag skälla ut dom. ”Ni ska utbilda, inte springa runt här!!” Men jag sa inget. Jag höll tillbaka, skrev ner några stödord för att komma ihåg det hela och satt sen som ett duktigt litet barn och väntade på att kuratorn skulle öppna sin dörr.

 

”Kom in, ledsen för att det drog ut på tiden lite. Jag pratade med en mamma till en av eleverna här på skolan.. det tar tid ibland.”

”Då kanske det vore en idé att boka in mötena lite senare så att man åtminstone har lite framförhållning?”

”Jag förstår vad vill ha sagt, men detta händer som sagt inte så ofta.”

”Det spelar väl ingen roll? Tänk nu om jag hade gått för att jag ansåg att det inte gick att lita på dig? För att du inte håller tider?”

”Det har du rätt i. Förlåt. Varsågod och sitt. Vad vill du prata om?”

”Ord. Förklaringar och definitioner. Innebörd..”

”Okej, det kan vi prata om, inga problem. Får jag fråga dig en annan sak först innan vi går vidare?”

”Visst, fråga på.”

”Hur mår du och vad har du gjort sen vi senast sågs?”

”Oj..”

”Ingen fara. Känn ingen press. Ta det i lugn och ro och berätta med egna ord så som du vill. Jag lyssnar.”

”Jag har inte.. jo, det har jag ju. Jag gick med i den där bokklubben här på skolan och jag har, tror jag, träffat en tjej. Mamma har ändrat sig lite och brorsan har börjat prata med mig, vilket känns lite overkligt och konstigt.”

”Oj, det har ju hänt massor, eller hur? Berätta mer om den där tjejen.”

”Hon.. hon eh.. hon är snäll och sexig. Vi kysste varandra och sen slickade hon mig, jag sov där en stund sist jag var där.”

”Okej.. det var ärligt. Är du alltid lika öppen? Hur får det dig att må?”

”Varför vara oärlig? Ser liksom ingen poäng. För två dagar sedan så beslutade jag mig för att sluta vara deprimerad, gick med i bokklubben och jag har börjat skriva och lära mig hur man skriver. Jag mår faktiskt ganska okej och jag tror som sagt att jag har en flickvän.”

”Du gillar att skriva?”

”Ja, det är underbart. Man kan vara anonym men ändå verklig och samtidigt få utlopp för allt det man känner, tycker och tänker. Jag kan vara verklig mot mig själv samtidigt som alla tror att det jag skriver är baserat på overkliga.. ja, alltså, fiktiva människor.”

”När ska du träffa henne igen då?”

”Efter skolan idag, om två timmar.. efter matten.”

”Ser du fram emot det?”

”Ja, givetvis. Varför skulle jag inte göra det?”

”Inte vet jag, det var bara en fråga.”

”Okej…”

”Du sa att din mamma blivit annorlunda, vad menar du då?”

”Hon är.. en mamma? Helt plötsligt så bryr hon sig och visar omtanke. Det gjorde hon inte innan överhuvudtaget.”

”När började hon visa denna nya sidan då?”

”För ett tag sedan. Det är skit samma, det viktigaste är att hon gör det.. jag är mest rädd för att det ska slut och bli som det var innan..”

”Det förstår jag. Hur var det innan då?”

”Det spelar ingen roll. Jag vill inte prata om det!”

”Vill du så kan jag bjuda in henne hit?”

”Nej, gör inte det. Jag säger till om det blir värre igen..”

”Okej. Det är okej. Vad tycker och känner du med att vara här, hos mig?”

”Det är väl okej.. vadå?”

”Inget. Jag vill att du känna dig trygg här, att du ska känna dig välkommen och att du känner att du kan lita på mig om det är så att du vill prata om något, det är allt.”

”Ja då, det är inga problem.”

”Okej, men då ses vi nästa vecka så får du springa iväg på matte lektion och sen träffa tjejen, okej?”

”Visst.”

13

köttfärssås och papper

”Va e det du har på dig? Du ser ut som en gammal tant.. (högt skratt)

”Det kallas för förkläde, aldrig sett eller hört talas om det?”

”Jo, men.. (skrattar) du ser fjantig ut..”

”Jaja, bara vänta du, snart ombytta roller!”

”Va? Jag tänker inte laga mat! Jag kan inte ens koka vatten! (båda skrattar högt inför varandra)

 

Jag minns den dagen. Jag minns allt vi sa till varandra ord för ord. Hur hon luktade och hur hennes ögon tittade på mig i hemlighet då jag inte märkte det. Jag minns hur hennes händer runt min midja gjorde mig kåt. Jag minns allt från det vi gick i affären och köpte råvaror till hur hon visade mig allt hon kunde och visste i köket. Hon såg tyvärr lite ledsen ut, ledsen på det där sättet man märker genom att ögonen vandrar och hakan darrar lite när man nämner ett känsligt ämne. Jag frågade om hennes mamma och pappa då mamman var hemma sist jag var där men varit borta sedan dess. Svaret jag fick var jobbigt att åt sig. Hennes mamma var borta så ofta hon bara kunde. Varför? För att dottern var stor nog att ta hand om sig själv. Hon fick lära sig hur man på egen hand gör den perfekta köttfärssåsen, hur man städar ett hem och hur man — oavsett motgång — får bra betyg. Hon fick helt enkelt klara sig själv, något som Hon matade mig i köket. Hon gav mig första skeden full med sås och väntade tyst som en mur med glittrande ögon på ett svar. Då jag sken upp som en sol kysste hon mig så intensivt att såsen rann nerför kinden. Filmen hon valt ut struntade vi i. Istället släckte vi taklampan, stängde dörrar och fönster, drog för gardinerna, tog av oss kläderna, lade oss på golvet och under fleece filten från soffan ägnade vi oss åt varandras kroppar tills vi framåt morgonkvisten somnade.

 

Jag vaknade till ett tomt golv och en doft av kaffe och kanel. I köket, mittemot spisen på skänken, stod ett plåtbleck med nybakade bullar och en perkolator med nybryggt kaffe. På soffan fann jag hennes t-shirt och mina trosor, fjärrkontrollen till TV:n och en skål med resterna av gårdagens popcorn på botten med alldeles för mycket salt. Med nyvakna ben vinglade jag mot köket samtidigt som jag kliade sömngruset ur ögonen. Var är muggarna? Den där första munfull man klunkar i sig är alltid den bästa och denna gång var inte annorlunda. Det var, utan tvekan, det bästa kaffet jag någonsin smakat. Jag skulle kunna ha gift mig med henne där och då enbart på grund av kaffet. Bullarna var inte sämre. Dom smakade som om någon bakat dem enbart för min skull, saftiga men en perfekt blandning av sötma och kanel. De små pärlsockerbitarna var lite mindre än vanligt, något jag gillar. Dom var så där perfekt stora att dom smälter i munnen istället för att fastna mellan tänderna.

 

Den vita gardinen fladdrade i draget från verandan någon meter från köket. Det slokande tyget såg ut som ett visset blad och från uteplatsen strömmade de hårda och brutala tonerna från Metallicas ”Puppet Master”. Jag kände basens vibrationer i golvet under mina nakna fötter. Det förvånade mig att hon lyssnade på den låten då budskapet inte direkt uppmanar. Men ja, där satt hon — den enda jag hyser åtrå för. Där satt hon med benen i kors och med solglasögon på huvudet. Den kolsvarta färgen under ögonen kändes bekant, de tillhörande naglarna i samma färg likaså. En färg som präglar hennes personlighet, vilket jag har accepterat. Jag skulle aldrig få för mig att ändra på något hos eller med henne och ja — hennes hårda stil var egentligen ganska mjuk och sensuell när man väl trängt igenom den lädertjocka exteriören med nitar och hårda ord från den skrikande musikern som förespråkade ett förvrängt sinne och krossade drömmar. Det blev nästan en komisk situation för att ha varit dagen efter vi hade sex för första gången. Jag skrattade i alla fall.

 

”Hej du.. här sitter du.. allt bra?”

”Hej du.. ja, kunde inte sova.”

”Jag skrattade just för mig själv med tanke på vilken låt du spelar..”

”Vadå? Låten är inte direkt rolig..”

”Nej, det var det jag mena..”

”Okej..”

”Fattar du inte skämtet?”

”Vilket skämt?”

”Hallå?? Puppet Master? Du och jag..”

”Jag fattar inte..”

”Du tror i mina trådar och fick mig att..”

”Ah.. okej.. ja, den va rolig!”

”På tal om något helt annat, skriver du mycket?”

”Va menar du med skriver?”

”Ja, du vet, skriver. Dikter, berättelser och så..”

”Ja, det är klart. Det skulle jag aldrig sluta med. Hur så?”

”Bara undra. Jag försöker men verkar inte riktigt få till det..”

”Varför försöker du?”

”För att jag vill skriva..”

”Men varför gör du inte det då?”

”Men det är ju det gör försöker..!”

”Precis min poäng.”

”Alltså.. va?!”

”Du försöker istället för att bara göra det.”

”Okej..”

”Så hur ‘försöker’ jag inte utan gör det?”

”Exakt så. Du bara gör. Vänta..”

Reser sig upp, går iväg och kommer tillbaka.

”Här har du penna och papper. Skriv en halv sida om vad som helst men få det att låta intressant, få det att bli så att jag vill fortsätta läsa, så att jag undrar vad som händer efteråt.. ja, du fattar. Eller?”

”Okej..”

 

Jag kunde inte skriva den gången heller, vilket var fruktansvärt frustrerande. Viljan fanns och orden fanns. Vad som inte fanns var den konstnärliga förmågan att få det att bli vettigt, att hänga samman och skapa intresse — vilket var precis vad hon bad om. Jag slängde både papper och penna i golvet. ”Va fan gör du?” Jag var uppriktigt sagt arg på mig själv, besviken och irriterad över mitt mediokra försök att sätta ett ord framför det andra. Jag kunde inte ens dölja min bitterhet genom att dricka kaffet som smakade så förbannat jävla underbart.

”Va e du så jävla sur för?”

”För att jag vill men kan inte..”

”Kan inte vad?”

”Va fan tror du?”

”Jag vet inte, va fan e du så jävla uppkäftig för?”

”För att.. förlåt..”

”Jaja.. kom igen nu, varför e du sur?”

”För att jag vill skriva men får inte ihop det..”

”Och hur länge har du försökt?”

”Fram och tillbaka nu i flera dagar, en vecka typ.”

”Skärp dig för fan..”

”Vad? Jag försöker berätta något..”

”Säker på att du inte vill skriva ner det?”

Skrattar, fnissar för sig själv.

”Far åt helve… fnissar, den va rolig!”

”Nej, men seriöst.. jag vill skriva men får ingen ordning på det.”

”Men du har ju inte ens försökt! Jag har ‘försökt’ i flera månader och jag har inte kommit nån vart direkt.. det tar tid. Du måste ge det tid.”

”Men hur gör du då?”

”Jag skriver det som känns okej, det som kommer till mig. Jag har en tanke om vad det ska handla om, om hur hon eller han som det ska handla om är och hur jag vill att det ska sluta. Resten kommer bara.”

”Använder du ditt egna liv som inspiration?”

”Ja och nej. Jag använder mina upplevelser som händelser och gör om dem.”

”Jag ska nog testa det.”

”Gör så.”

14

djupfryst

Långa och höga staplar av små rektangulära kartonger. I hörnet hänger gamla förkläden framför en stor industrifläkt avsedd att kyla och frysa. Förklädena fladdrar fram och tillbaka och skimrar i ljuset. På golvet står hennes skor och i taket sitter två lampor, en till vänster och en till höger. På höger sida i det lilla avskalade rummet står en stol i plast och bredvid stolen står ett litet bord, också det i hårdplast. På bordet står en liten mikrovågsugn invirad i sin egen strömsladd. Allt i rummet är vitt och ingenting har någon markering eller text på sig. Det är ett slutet rum. Inga dörrar, fönster eller andra öppningar. Under bordet i hörnan sitter ett vägguttag. På golvet vid fläkten finns ett litet hål som måste ha varit det som tog hand om vattnet. Ett avloppshål. Hon sliter upp en kartong för att se innehållet.

15

familj

Brorsan skulle tvunget sitta bredvid mig, fråga mig inte varför. Mamma satt vid bordets långsida och kändes långt borta. I en cirkel på bordet stod saft, mjölk, brytbröd, smör, sås, potatis och ett fat med grillade fläskkotletter. Solen var stark, varm och påträngande. Persiennerna stod öppna och köksfönstret var stängt. Det var som att sitta i en bastu med hoppet om att någon öppnar dörren medans värmen enbart stiger. Men det var också en normal dag med familjen på sätt och vis. Kylen var full med mat och frysen full med glass. Det var, på många olika sätt, perfekt. Jag kände hur myrorna i benen kliade, hur underlivet pulserade och hur hjärnan skrek efter förändring. Det var sol ute och jag satt hemma med familjen för att äta grillade kotletter med saft. Vilken jävla blandning! Min telefon hade inte plingat eller visat några övriga livstecken på hela dagen och nu var klockan snart fem. Brorsan öppnade fönstret och hämtade en öl i kylen. ”Vill du ha?”, frågade han. ”Ja, bastu!”, ropade jag och tittade samtidigt på mamma som skrattade. Mina barn är vuxna och behöver inte mig längre.. Hon lät nästan genuin där hon stod med ytterligare några kotletter direkt från grillen på en tallrik. Jag ville iväg för att umgås med min lilla ”puppet master” som jag döpte henne till i mobilen. ”Så, sätt er nu så äter vi.” Det fanns ingen ny pojkvän och det fanns inte heller något garage för brorsan att fly till. Alla hade varsitt rum och trivseln var relativt hög för att vara en så pass ny situation som det var. Plötsligt, mitt i maten, så plingade min telefon och den lilla indikatorn lös upp. Jag tittade snabbt och vände sedan skärmen upp och ner och åt vidare. ”Ska du inte svara?”, frågade mamma.

 

Jag ville svara men orkade samtidigt inte hamna i en oändlig diskussion med mamma om vem min lilla metalldrottning var, hur jag kände henne, varför vi skulle träffas och så vidare. Så jag höll tyst, sa inte ett pip. Istället åt jag fortare för att komma därifrån. Mamma tittade på mig med ett gestikulerande ”hallå?” men sa inget. Brorsan lämnade halva tallriken full, fokuserade på sin öl och lutade sig tillbaka som en kung efter en festmåltid. Jag trodde han skulle nämna SMS:et men frågade istället; ”Ska du ut ikväll?” samtidigt som han hickade. Jag nickade och fortsatte äta. Mamma såg road ut, som om hon skrattade inombords. En minut senare kände jag hur magen knöt sig, gjorde ont och pang! Nästan en timme bakom stängd dörr blev resultatet. Doften påminde om den utflykten på stranden där pojkarna tjuvtittade genom uthusets baksida och fick skäll av lärarinnan. Föräldrarna blev inte glada dom heller. Mamma kunde i och för sig inte ha brytt sig mindre, men så var det alltid på den tiden. Med magen tom och toaletten sprutlackerad svarade jag på SMS:et och undrade om vi inte kunde mötas vid Burger King. Jag var hungrig igen. Brorsan gjorde mig sällskap och höll ett par busiga pojkar från skolan på avstånd men stack på sitt håll så fort vi såg Burger Kings logotyp på avstånd.

 

Jag blev faktiskt lite besviken då jag först såg henne. Efter att ha stått och inte enbart sorterat utan även noga valt ut kläder, och inte bara för den kvällen utan för hela nästkommande vecka, så stod hon där i khaki shorts och en t-shirt med Metallica på. Igen? Är det allt hon har? Metallica tröjor och nitarmband? Jag spenderade timmar framför spegeln och hon kommer klädd som om det vore söndag framför TV:n? Jag å andra sidan sett kom i ett par snygga vita och tajta jeans, en retro ljusblå topp och tillhörande Nike skor. Precis som en artonåring på väg till värsta strandpartyt ska se ut och ja, jag hade bikinin undertill fall i fall.

 

”Hallå snygging! Du ser läcker ut!”

”Tackar, tackar. Själv då? Bara Metallica hemma?”

”Stör det dig eller?”

”Nej fan, trodde bara du skulle vara annorlunda klädd.”

”Du ville att jag skulle klä upp mig, eller hur?”

”Ja, vadå? Något fel i det?”

”Nej, men det är inte jag. Remember?”, sa hon så där lagom uppnosig.

”Ja, jag vet.. kom nu! Svinhungrig..”

”Ah, du bjuder eller?”

”Kan jag göra. Du bjöd ju sist..”

 

Överraskad beställde jag mat av samma nyfikna grabb som sist. Hans tröja var inte ren denna gången heller och håret såg ut att drypa av fett. Han sa inte ett ljud förutom ”tack” och ”varsågod”. Planen för kvällen var enkel men den bjöd också på en del oro. Känslan i kroppen var bekväm men ängsligheten över att någon skulle ställa den där frågan eller att brorsan skulle se mig i en pinsam position gjorde mig nervös och illa till mods. Jag var inte redo att visa upp mig själv som flata och inte heller såg jag mig själv som en sådan. Det är väl samma sak som grabbarna skämtar om stup i kvarten; ”Man är inte bög för att man suger av en polare?” Att jag legat på golvet mitt i natten och tillfredsställt en vän av det kvinnliga könet så pass att hon bjöd på en fontän av lust gör väl inte mig lesbisk? Eller? Två hamburgare senare var vi mätta och redo för att påbörja resan — resan vars första stopp var 7-eleven butiken en kilometer bort i fel riktning. Resan ner mot havet och den inhägnade platsen som klassen hyrt tillstånd för. Resmålet jag hade hört rykten om hela veckan. Platsen med en stor brasa i mitten och slitna solstolar runtom. Stället med metallhinkar nertryckta i sanden och fyllda med is för att hålla alkoholen kall. Kvällen med DJ, högtalare och tillstånd för musik fram till klockan 24.00. Natten man inte får missa, glömma eller vägra göra reklam för. Upplevelsen som var så hypad att till och med de mest utsatta och mobbade på skolan gick dit. Och vad var vår uppgift inför denna underbara företeelse? Att köpa energidryck och läsk. Det var, enligt alla på skolan — årets fest och den som inte kom blev enligt tradition det vinterhalvårets offer för brutal mobbning, något som grabbarna skojade och skrattade åt. Dom hade till och med gjort en lista över vilka de inte ville skulle komma dit. Budskapet var tydligt; ”Visar du ditt ansikte på festen så kommer du att njuta av mobbningen, fattar du?” Det var helt sjukt. Inte för att någon brydde sig, det var norm att det gick illa för vissa. Föräldrarna fick sitta uppe och vänta med magen proppad full av tusentals farhågor medans ungdomarna kämpade för den önskvärda statusen ”Party Hora”, ett attribut som delades ut av det årets DJ utifrån vem som hoppas mest på dansgolvet utan att spy eller svimma. Som sagt, sjuka normer.

 

Kön var lång men jag såg henne. En ljushårig dam tre personer längre fram. Hon var otålig och den enda som väsnades. Hon var irriterad, det både hördes och syntes. Hon börjar prata med tonåringen som stod framför henne som i sin tur vände sig mot henne. Hennes ansikte var ljust, hennes fräknar bruna och hon såg snäll ut. Fräknarna började dock försvinna under den röda färgen som alltmer tog över. Jag minns vad jag tänkte då jag såg henne, ”Hoppas hon kommer ikväll..”

 

Det var en plötslig förändring. Kön började rygga bakåt och tryckte mig mot frysdisken. ”Vad i helvete händer där framme?! Va?! De där jävla kassörskorna blir fan bara dummare och långsammare för varje gång jag handlar här! Ska fanimej börja handla någon annanstans!”, sa hon med en motbjudande ton samtidigt som hon bokstavligen lutade sig mot tjejen framför henne.

Det var då hon skakigt lyfte ett finger, satte det mot sin mun och gestikulerade, ”Shh.. inte så högt!”. Hon spände sina ögon och med en förskräcklig blick stammade hon fram;

”Ser du inte? Killen där framme har en pistol.. han rånar kassörskan!”

”Jag skiter fullständigt i va fan han…!!”

Hennes djupt manliga röst färdades som ett rytande lejon genom butiken. Avbruten och förvånad tappade rånaren balansen och snubblade lite lätt bakåt. Han släppte sin pistol som gav ifrån sig ett metalliskt klingande ljud mot det hårda klinkergolvet av cement. Utanför kunde man skymta en säkerhetsvakt springandes mot ingången. Rånaren hann tyvärr sticka.

”Jävlar! Du skrämde fan han! Vilket jävla ryt!”

Resten av kön, inklusive oss, applåderade och busvisslade. Den fräkniga tjejens ansiktsuttryck växlade snabbt då han såg damens ledsna min och hur hon alltmer sjönk ihop till en besviken och rädd liten figur.

”Va e det med dig? Du ser ju helt förstörd ut..”

 

Hon täckte sin öppna mun med en darrande hand, gjorde sitt bästa för att hålla tillbaka tårarna och drog handen genom håret. Hon betedde sig som ett husdjur som gömmer sig från sin misshandlande ägare. Hennes språk gick knappt att förstå, men till slut fick hon fram; ”Han är min son..”

 

Polisen var snabbt på plats. Många var chockade, vissa fick en spruta med lugnande medel av ambulanspersonalen och allt jag kunde tänka på var tjejen längre fram i kön. Jag undrade hur hon såg ut naken, om hennes bröst var fasta och om rakade sig där nere eller inte. Polisförhören gick fort efter att dom kollat övervakningskamerorna. Det var så mycket som inte stämde, så många fel med, i och på mig och mitt liv att jag började ifrågasätta om det var mig det var fel på eller om det bara var alla andra som inte än kommit till samma insikt som jag. Jag hade alltid många tankar i huvudet samtidigt och denna gång var inte annorlunda, men trots det så sa jag inget om vad jag sedan en tid tillbaka börjat fundera på. Är jag adopterad? Hela vägen ner till havet försökte jag tänka tillbaka så långt det bara gick, så långt bak min hjärna lät mig gå. Vad är mitt första minne? Allt det där med pappa och bilen, nyckeln och mina teckningar kom fram men hur jag än gjorde så kom jag inte längre bak än så. Det var då psykakuten i Lund ploppade upp. Jag avbröt snabbt mig själv och började istället prata om festen och om hur kul vi skulle ha det. Allt för att glömma den skiten. Jag insåg, hur korkat det än må ha varit, att jag såg min nyfunna kärlek mer och mer som min familj och det bästa var; det var inte ens en skrämmande känsla- det var precis tvärtom, väldigt trevligt.

16

festen

Pojkar. Pojkar på rad, i grupp, överallt. Pojkar. Lättklädda och halvnakna pojkar. I den tjugo grader varma luften rann svetten från deras vältränade överkroppar och det fåtal tjejer som tagit sig an utmaningen och tömt ett par plastmuggar med skruvmejsel (vodka & juice) stod framför brasan och hoppade upp och ner som ett gäng idioter i bikini. En trevlig syn men inte attraktivt för fem öre. Vissa låg i sanden utan kläder och andra stod på högtalarna vars tum-storlekar var större än två darttavlor på steroider. DJ:n stod på ett gäng staplade träpallar med en matta ovanpå. Upp och ner hoppade hon samtidigt som gula, gröna, röda och blå lampor blinkade i takt med basen. Ensam. Hur kan jag känna mig ensam? Jag har ju massor med folk omkring mig? Alla utom en.. Vi kom tillsammans men förlorade tillfälligt kontakten då hon gick för att hämta dricka. Jag ställde mig i mitten och började dansa. En kille jag aldrig sett för störde sig och gjorde sexuella närmanden. Han dansade nära mig, tog mig på höfterna och började jucka som han vore nån jävla hund eller nått. I samma ögonblick drog någon mig i armen, puttade mig mot en av solstolarna och slängde sig över mig. Jag gjorde inte ens motstånd. Tvärtom. Jag putade med läpparna och lät kyssen komma inför hela klassen. Att killarna visslade och klappade medans tjejerna skrek ut sitt obehag med ord såsom ”flata”, ”hora” och ”lebb jävel” bekymrade inte mig det minsta. Jag bara njöt av all uppmärksamhet jag fick och min metalldrottning var inte sämre.

 

Ett par tjejer kom fram till oss med en drinkbricka fylld med shots och skruvmejslar. Dom såg.. väldigt fulla ut.

”Ta! Ni måste ta!”

”Jag har precis druckit en, tack ändå..”

”Nej nej, du fattar inte.. du måste ta en då du sitter ner!”

”Va?”

”Ja, ni sitter ner! Då måste man dricka en shot och en mugg!”

”Fan va du skriker.. ge mig en då..”

”Va?”

”Ge mig en jävla shot då för fan!”

”Nej nej.. ni måste ta brickan.. ni är ju två!”

”Men för fan..”

 

Det var inte mycket juice i den muggen. Den slog på direkt. I folkvimlet lämnade jag min drottning och vinglade ner mot stranden för att sitta i lugn och ro. Jag slöt ögonen och lyssnade på vågorna, vilket inte var någon bra idé. Uppstötningen kom som en våg med smutsigt vatten och rann nerför min hals och bröst. Aldrig mer ska jag dricka.. sa rösten i mitt huvud för andra gången i mitt liv. Första gången var samma natt som mamma hade fest med sin Gin flaska. I bakgrunden skrattar ett par tjejer och jag hör hur en kille tjatar om att en av dem ska ta av sig tröjan. Irriterad reser jag mig och börjar vifta med hela armen men det var tomt, där fanns ingen. Tillbaka på sanden tittar jag på böljorna och hör samma sak igen. Förbannad ställer jag mig upp igen. Jenny?

 

”Har du sett min jacka?”

”Nej.. hur fan.. vem är du?”

”Sluta larva dig! Har du sett min jacka eller inte?”

”Nej, jag har inte sett din jacka.. men du är ju..”

”Vad? Full? Antagligen.. skrattar högt Kan du passa min ryggsäck?”

”Passa vadå?”

”Min ryggsäck! Jag måste hitta min kille.. drick inte upp allt, okej?”

”Men var ska du?”

 

Jag fick aldrig ett svar. Istället försvann hon som ett moln. Jag såg knappt hur hon såg ut för de blinkade discoljusen. Men hennes röst kände jag igen. Den satt mot min vilja fastbultad i min hjärna någonstans långt där bak i långtidsminnet med ett enda syfte — att förstöra för mig så mycket det bara går då tillfälle ges. Det var samma skrikande röst som när bussen körde över både hon och hennes moped. Hennes vänner skrek också. Jag stod vid cykelstället vid infarten till skolan och såg på. Hon är död! Hon lever inte och det vet du!

 

Det var inte ofta min hjärna spelade spratt och lekte med mitt välbefinnande, men när det väl skedde så kom allt på en och samma gång. Jag ville hem. Jag ville därifrån. Jag ville fly ut ur min egen kropp och.. bara försvinna. Snabbt rotade jag igen ryggsäckens alla fack, såg mig omkring efter min döda rival och letade samtidigt efter min drottning. Där och då, i det ögonblicket, då kändes livet helt jävla absurt och förvirrat. Jag visste varken ut eller in. Jag visste inte om jag ville leva, dö eller förtvina och aldrig mer komma tillbaka. Flaskan i ryggsäcken innehöll nån konstig röd kräm och doften gjorde så att jag spydde igen. Det var då ängeln från ovan kom för att hålla undan mitt hår.

 

”Såja.. få ut skiten bara..” Min drottning var tillbaka för sätta mig på hennes stålhäst. Tillsammans skulle vi galoppera mot gryningen och sjunga verser från bandet på hennes tröja samtidigt som jag skrev klart min berättelse i huvudet. Jag ville bort och hon ville vara med mig. Var det något den plötsliga nykterheten fick mig att inse så var det fördelen med ett liv utan alkohol. Jag bestämde mig där och då för att inte dricka igen. Det var det första löften jag höll längre än en vecka. Kvällen var plötsligt inte så varm längre då vi gick längs med stranden.

 

På väg därifrån kom ett par killar som tjafsade om dricka och bröst. Dom skrek och dansade i en ring i sanden och runt deras hals hängde långa silver halsband som blänkte i discoljuset. Deras armar viftade upp och ner i takt med basens ihärdiga dunkande. En av dem började bete sig fast jag bad honom sluta. Jag kände igen han. Det var samma kille som gick en bit ifrån oss då brorsan följde mig till Burger King tidigare samma kväll.

 

Till sist så tänkte jag mig inte för utan bara gjorde vad jag ansåg vara rätt, vad jag tyckte dom förtjänade och det som någon annan borde ha gjort för längesen. Jag satte krokben på han som tjafsade. Han trillade och drog med sig sin kamrat i fallet. Det var inget jag planerade eller ens väntade med tills dom befann sig på den perfekta platsen eller så, det skedde helt enkelt då beteende gått för långt. Att en av dem landade med huvudet på en sten såg jag som en bonus. Att han inte reste sig var nog det bästa för hela omvärlden då han var ett svin. Att hans kompis började gråta fick mig att skratta. Att min drottning log fick mig att må bra. Att han blödde gjorde att jag kände mig stolt över mig själv. Festen fick ett bra slut trots allt, för de som förtjänade det.

17

svar på tal

Det var en glad tjej som öppnade dörren och gick ut. Hon slängde med håret och log. Hon verkade mer brydd om sitt smink och läppstift än vad kuratorn hade sagt. Jag satt och tittade på hyllan med böcker. Tittade på boken om självskadebeteende. Reste mig, tog boken och satte mig igen. Bläddrade igenom bokens till synes orörda sidor. Det handlar alltså om uppmärksamhet?! Vilka jävla förlorare.. Stängde boken och väntade på kuratorn. Två tjejer till kom in, en av dem kände jag igen. Dom satte sig ner mittemot och stirrade ner i golvet med handen på magen. Knappa minuten efter det kom två killar och satte sig bredvid tjejerna. Det blev pinsamt uppenbart vad deras problem var. Det sista jag ville var att mitt namn skulle spridas så jag ställde mig vid dörren och stal en glimt in genom persiennerna. Jag ville fånga ett ögonblick av hans liv, av hans mest privata tillvaro bakom stängda dörrar, av han som person när han inte vet att någon annan ser honom. Jag ville veta vem han egentligen är. Hans ryggsäck stod på stolen i hörnan och på ryggstödet hängde en mörkbrun kavaj och bredvid, längs med stora fönstret, stod en bokhylla. När han reste sig från sin fåtölj och gick mot dörren så stod jag kvar. Jag ville se men framförallt höra hans inställning till att jag stod där och väntade. Hela grejen blev tråkig. Han tittade på mig men sa inget.

 

”Sätt dig, jag ska hämta en kopp kaffe. Tillbaka om en minut..”

Jag tittade på fotona i bokhyllan, på alla de små sakerna som var hans och som han antagligen tyckte om, saker som visar vem han är men också vad. Sen vände jag mig om och tittade på hans ryggsäck.

”Så.. då ska vi se. Vill du börja?”

”Va?”

”Ja, prata alltså. Vill du börja?”

”Nja.. finns nog inte så mycket…”

”Kan du inte berätta om din barndom? Om hur det var att växa upp?”

”Så mycket tid har vi inte.”

”Oroa dig inte för det. Prata på du.”

”Jag vill inte prata om det. Kanske en annan gång..”

”Så vad vill du prata om? Hur var festen förra veckan?”

”Den var okej.. hur så?”

”Bara undra..”

”Jag frågade mamma häromdagen om jag var adopterad.”

”Varför gjorde du det?”

”För att hon vänt typ.. liksom gått 180 grader åt andra hållet..”

”Nu förstår jag inte riktigt vad du menar? Vänt hur då?”

”Ja, alltså.. innan har hon alltid betett sig som om hon inte bryr sig om varken mig eller min bror. Ända sen hennes kille stack så har det varit precis tvärtom. Förstå mig rätt.. det är underbart, men det känns konstigt. Jag ville veta liksom.. så ja, jag frågade.”

”Vad svarade hon då?”

”Varför skulle vi välja dig?”

”Oj.. det var inte så snällt sagt.”

”Nej, verkligen inte.”

”Va sa du då? Hur fick det dig att må?”

”Jag sa ingenting. Jag bara satt där som ett jävla cementblock..”

”Är det okej om jag bjuder in din mamma hit?”

”Ja, jag tror faktiskt att det vore bra. Jag vill att hon svarar inför en annan vuxen som vet och kan det han pratar om.”

Samtalet fortsatte i nästan tjugo minuter till. Jag vet att han försökte få mig att prata om det som hände när jag var liten. Det är nästan som om han vet mer än vad han ger sken av, och det känns fan inte okej.

18

JULIA

Att prata inför folk har aldrig varit min grej och nu var det plötsligt dags. Det är två månader sedan jag stoppade in huvudet och sa hej. Det är två månader sedan jag lovade mig själv att sluta vara deprimerad. Klockan på väggen visar 13.55 och om fem minuter ska jag läsa högt inför hela klassen. Jag står ensam i den tomma korridoren och väntar på min metall drottning. Fem-tio sekunder innan lektionsklockan ringde så hörde jag henne och det ljuvliga ekot från hennes stilettskor komma runt hörnet. Men en sekund var allt jag fick innan dörrarna slogs upp och hundratals andra elever sprang ut som kacklande kycklingar. Som en fotomodell på en catwalk gick hon fram till mig, vickande på höfterna med ett brett leende. Närmaste Metallica tröjan fanns i hennes sovrum ordet ‘nitarmband’ var okänt för denna stiliga dam som stod framför mig. Vita tajta jeans med en ljusblå topp. Håret var uppsatt men hängde trots det med stil precis så att det nådde axlarna. Hon såg riktigt jäkla sexig ut.

 

”Innan vi kör, har du lämnat tillbaka ryggsäcken?”

”Ryggsäcken?”

”Ja, den du fick på festen.”

”Nej, men jag har satt upp en lapp på anslagstavlan. Får se..”

”Ja, antagligen någon som saknar den..”

”Då skulle hon inte gett bort den.”

”Men gumman älskade lilla tjuven my love.. haha. Har inte du varit full nån gång och gjort bort dig?”

”Jo..”

”Då så. Jaja, är du redo att ta världen med storm?”

”Icke en fucking chans i helvete..”

”Du är grym. Du är snygg. Du är MIN. Därför kommer det att gå bra.”

”Ja, du tycks tro det..”

Tro? Fuck it. Det gör bara förlorare. Jag vet. Nu kör vi.”

”Ja, vi gör väl det..”

”Ställ dig där framme och läs högt. Skit i om du blir avbruten. Bara läs.”

”Eh.. okej..”

”Du! Jag är uppklädd för din skull, för att göra dig stolt och glad.”

”Jag ser det.. jag vet vad jag hellre skulle gjort med dig just nu..”

”Det tar vi efteråt. Jag har nyckeln till simhallen!”

”Va?! Fan va najs!”

”Jag är lika mjuk där nere som vattnet.. tänk på det så går det bra.”

”Oh.. säg inte så.. kan jag inte koncentrera mig..”

”Ha, du kan väl läsa, eller?”

”Fjanta dig inte..”

”Då så. You rule honey!”

 

Tillsammans öppnade vi dörren. Jag ställde mig framför tavlan och satte mina två papper på tavlan med varsin magnet. Ingen visste då att det var symboliskt. Ingen visste att jag gått omkring i ett vakuum av rädsla för mig själv, att jag gått omkring och mått så fruktansvärt illa att jag spytt varje morgon innan skolan. Ingen visste vad jag lovade mig själv för två månader sedan och ingen visste heller att jag hade ett liv eller att jag ”kunde” skriva. Ingen visste att jag gått på möten hos skolans kurator i flera veckor. Ingen visste hur min uppväxt eller hur mitt liv sett ut. Ingen visste.. Inte ens min drottning visste allt.

 

Jag stod framför en tyst klass. Läraren satt på en stol bredvid fönstret till höger. Jag sa;

”Jag har skrivit på engelska. Jag kommer att läsa på engelska, så lyssna.”

JULIA, 1000+ ord.

……………..

I promised myself, never again.

Never again would I be bullied.

Never again shall I be silenced and yet,

I’m forcing myself through the same thing again.

Standing in front of the class,

I could smell my own fear.

Five minutes until the bell rings.

I’m last to speak, as usual.

Why am I so afraid?

Why am I trembling inside?

I can feel their eyes.

I can hear their silent laughter.

The teacher’s waiting.

They’re all waiting.

It’s my turn to speak.

And so I did.

 

 

”Yesterday I went to the pharmacy..”

A boy in the class interrupts;

– Yeah, to buy tampons!

I became silent.

I got scared.

I felt.. meaningless.

Unappreciated and ignored.

I looked at my piece of paper.

I turned towards my teacher.

She looked at me and sighed.

 

 

”Class, silent. Let Julia speak.”

”Yesterday I went to the pharmacy..”

The same boy interrupted again.

– Because you’re pissing the bed!

Again, I turned towards my teacher.

”Peter! That’s not nice. Now let Julia speak.”

I took a deep breath and started over.

The same boy interrupted again.

This time the teacher sent him to detention.

With only a minute left to spare, I started over.

Again.

 

 

”Yesterday I went to the pharmacy.

I needed to buy a pack of pregnancy tests.

I ditched school to do this.

You see, I don’t know much about boys.

I thought what Peter and his friends did..”

Peter, who had just gotten his things together,

stopped by the door and looked at me.

I looked back while continuing reading out loud.

”I thought what Peter and his friends did was wrong.

I told him I loved him. I didn’t know what else to say.

I don’t know what else to do. I was afraid.

You see, I was naked and he was on top of me..”

 

 

– Stop talking, Julia!

Peter seemed distressed.

His face turned guilty red.

I could see his disappointment from across the room.

– You are all staying here until Julia is done!

And you will be silent while she speaks!

Is that understood?

I looked at the teacher again,

waiting for her approval to speak.

She nodded her head and waived her hand at Peter,

gesticulating, ”sit down!”

 

 

”When I got home from the pharmacy,

I locked myself in the bathroom.

I drank lots of water and waited.

I sat on the edge of the bathtub,

looking at the bathroom cabinet on the wall.

I just.. waited.

Thirty minutes later I had peed on three sticks.

They all showed negative.

It made me happy. And it made me sad.

For a second I thought I was given a reason.

A reason to live. A reason to exist.

But I was wrong. God does not want me to exist.

So, I started to look for my dad’s razor bl..”

 

 

– Maybe we should dismiss the class?

You can stay here if you want to talk.

Is that okay with you, Julia?

Never before have I felt so embarrassed.

Not only did she cut me off,

she just let Peter walk out the door as the bell rang.

I left too.

 

 

That same night I googled, ”how to cut open your wrists”.

My mind was made up.

The day after I asked my teacher if I could go first.

”I want to finish the story”, I said.

”It’s a sensitive matter not only for you and Peter,

but for the class as well. They don’t need to hear that.”

What she said made me even more angry.

I told her that I felt ignored and pushed to the side.

She didn’t seem to care.

After second period that day I stood up,

demanding to be heard in front of the whole class.

My teacher shrugged her shoulders and said, ”not today.”

I knew why.

I just didn’t understand her reasons

for treating me the way she did.

Or was I being too sensitive?

 

 

Two days later the school counselor asked to speak with me.

He talked for almost forty minutes about suicide

and about hurting yourself. At the end, he advised me

to speak with a professional therapist.

I knew he was right, I just couldn’t admit it.

That was the day I knew for sure.

That was also the day I wrote the letter to my dad.

We lost contact about six months back after mom died.

She was in and out of the hospital for weeks, for months.

End stage breast cancer causing her lungs and stomach to shut down.

I wrote the letter by hand and I didn’t shake.

I felt calm about ending my life.

 

 

”Dad, there’s no need to be sad.

I wanted to do this.

It’s not because of you.

I’ll take care of mom,

you need to call the police.

We’ll see you soon.”

I attached the letter to the fridge using a smiley magnet.

Took a shower.

Shaved and painted my toenails.

Ironed my prom dress and put my hair up.

Put on the nicest pair of underwear I had and got dressed.

Went to the bathroom and got a new razor blade.

Turned on my laptop and logged onto Spotify.

I laid myself down on the bed with the laptop on my stomach.

Pressed play.

For a minute I listened to Robbie Williams, ”Come Undone”.

When the part with the razor blades came, I slit my throat.

I watched as my hands got bloody.

 

 

”They’re selling razor blades and mirrors in the street

I pray when I’m coming down, you’ll be asleep

If I ever hurt you, your revenge will be so sweet

Because I’m scum…”

 

 

My mind went blank, my thoughts silent and my body numb;

It felt amazing.

Complete and utter freedom.

 

 

I woke up on a gurney.

The windows had metal strings inside them.

Men with white coats walking the hallway.

I could hear my dad’s voice.

He could barely speak.

That same feeling of freedom returned and I went away.

At four o’clock in the morning the nurse woke me up.

It was time for some happy pills and to change my bandage.

What she said made me cry.

”You were lucky. You missed the main artery by a millimeter.”

I cried as silently as I could.

My dad was there.

Asleep in the white plastic visitor chair.

Half sitting half lying with a mild snore.

He woke up as well.

For the first time, in a long time, he smiled at me.

I had no pain and no remorse.

I still had the same request and after having seen my father;

more than ever before. I wanted to die.

Living with the pain I caused him became unthinkable.

I cried. I didn’t want to, but I did.

Dad looked at me while caressing my hand.

 

 

”Honey.. I’m here..”

Tears were soaking his face.

I knew what I had to say.

It made me feel relief.

As if mom finally beamed me up.

”Mom says hi by the way..”

I managed to get a few words out,

but I guess it sounded sincere.

He broke down, there and then.

 

 

The father I so desperately needed – gone.

The dad I always wanted – broken.

The person I miss the most – dead.

The one I hate the most? Myself.

I could not even die properly.

Alive. Alone. Orphan.

Dad killed himself.

He wrote ”Sarah” with his own blood on his door.

The door to his room on the psychiatric ward.

Sarah was my mother’s name.

My name is Julia and I’m sixteen years old.

My foster parents are not home.

I just wrote, ”Coming mom” on the front door.

……………..

 

Läraren tittade på mig med vattniga ögon och klassen satt som förstummad. Jag stod kvar framför tavlan stel och vit som ett lik. Jag hade inget speciellt uttal eller vettig engelsk dialekt, men jag gjorde det. Rakryggad stod jag upp för den jag är och läste högt inför en mindre församling folk, något som för ett par månader vore totalt otänkbart. Insikten som slog mig fick mig faktiskt att få lite illa. Det sista jag ville var att ge kuratorn någon form av igenkännande, någon form av bra betyg för det han gjort. Men så var det. Han hjälpte mig faktiskt, vilket också fick mig att förstå att jag behövde prata med mamma. Kanske var detta början på den stora förändring som i alla fall jag väntat på?

 

Instinktivt for mina händer upp mot öronen. Stolens ben rispade golvet vilket lät som gnisslande naglar mot tavlan. Upp ställde sig min drottning och såg sig omkring. Hon såg till att få allas känslointryck, studerade deras miner och deras ögon som en roterade fyr ute till havs. Sen gick hon. Jag reagerade inte ens. Stel av rädsla stod jag kvar och tänkte på texten till låten jag valde för min berättelse. I mitt huvud spelades stycket som jag tycker om så mycket upp om och om igen..

”I’m not scared of dying,

I just don’t want to.

If I’d stop lying,

I’d just disappoint you.”

 

Det var först då läraren frågade hur det var med mig som jag insåg vad som hänt och sprang efter henne, vilket var för sent. Allt jag fann var tomma korridorer utan kackel. Jag till och med ropade och skrek hennes namn, men det enda som kom tillbaka var ekot.

19

mamma & jag

Jag sprang hem den dagen. Fyra kilometer uppförsbacke till de gråa husen mitt bland dem vackert röda för de rika på andra sidan. Prisskillnaden var som att köpa en Ferrari istället för en Volvo och flertalet av deras trädgårdars grönska fick vår blomsterlåda att blekna i jämförelse. Samma gamla vanliga gubbe satt på gräsklipparen och åkte upp och ner för de små kullarna. Doften av nyklippt gräs blandades med ångorna från den högoktaniga soppan som puttrade och stänkte ut där bak. Det luktade som en gammal rostig bil ingen städat sedan inköpsdatumet. Det luktade.. illa. Jag försökte igen. Upptaget ton. Hela vägen hem försökte jag ringa. Efter varje korsning så stannade jag och ringde. Detta var samtal elva.

 

Mamma sitter antagligen på gungstolen i vardagsrummet och tittar på grannen mittemot. Jag kunde se grillen på avstånd och balkongdörren på glänt. Grannen bredvid spelade musik och drack öl på sin uteplats. Jag tittade på avstånd in i vår lägenhet och mycket riktigt, där satt mamma i sin gungstol. Jag hade så många frågor jag ville prata med henne om, så mycket som snurrade runt, så mycket som var konstigt i mitt liv. Klockan var kvart över tre och solen sken. Hade jag sprungit åt andra hållet så hade jag stått utanför hennes dörr just nu och knackat på. Hellre dörren stängd framför näsan på mig en denna behandlingen. Hellre en arg flickvän med en förklaring än ‘the silent treatment’. Istället för att knacka på dörren så fick jag sätta mig i gräset med mobilen och börja skicka SMS. Efter fyra skickade SMS såg jag de tre prickarna nere till vänster flyta upp och ner. Hon skriver! Hon svarar. Plötsligt försvann dom och jag kunde varken ringa eller SMS:a henne.

 

Balkongdörren stod öppen och doften av bränt kött satte sig som en rethosta jag inte kunde svälja bort. Grannarna skrattade och mamma satt tyst i sin stol. Jag hann inte mer än in genom dörren.

 

-Skolan ringde. Du fick andra elever att må illa.

-Va?

-Du hörde. Vad har du gjort?

-Eh.. ingenting? Jag skrev en berättelse som jag läste upp.

-Och vad handlade den om?

-Spelar det någon roll?

-Ja, naturligtvis. Din kurator ringde två minuter senare. Jag ska följa med på ett möte imorgon. Va håller du på med?

-Ingenting! Du kanske borde lyssna på mig istället för alla andra?

-Jag lyssnar.

-Inte nu. Jag måste få tag.. jag har läxor.

-Vem ska du få tag på?

-Linn ringde. Hon sa att hon ville vara ensam ett tag.

-Jaha, va sa hon mer? Vi har biologi tillsammans och läxan ska vara klar imorgon. Hon har boken och jag har försökt ringa henne..

-Vad är det mellan er egentligen?

-Va menar du?

-Hon sa att hon packat ihop dina kläder, va menar hon med det?

-Hur ska jag veta det?

-Och berättelsen då? Vad handlade den om?

-Om en tjej som.. en tjej som begår självmord, okej?

-Va? Varför skriver du om det?

-Jag vet inte, okej? Man skulle skriva om något som..

-Något vad?

 

Mamma fick inget svar på den frågan. Jag lämnade rummet arg och ledsen. Var det någon som jag trodde skulle förstå så var det Linn. Flickvän nummer ett och hon lurar och lämnar mig på det jävla sättet? Och som om det inte vore nog så ringde hon min mamma också. Det var, utan tvekan, den värsta natten i mitt liv. Jag visste inte varför eller på vilket sätt jag sårat henne — ingenting. Jag tänkte tillbaka på min ledstjärna och alla de stunder jag sökt de svar. Svar som alltid funnits inom mig. Jag beslutade mig för att sluta vara deprimerad, jag beslutade mig för att leva och för att.. hitta kärlek. Så blev det inte. Jag saknar min stjärna. Jag behöver vägledning. Minnet då pappa körde mig till skolan och såg mina teckningar och hur mamma ignorerade mig efter att jag kom ut från psyk i Lund. Egentligen så har jag aldrig mått sämre än vad jag gör just nu och desto mer jag tänker på det så har jag nog aldrig mått bra. Inte under några längre perioder i alla fall.

 

Jag hade precis packat ner kollegieblocket, biologiboken och några pennor då mamma knackade på dörren. Hon ville prata igen.

”Du har det jävligt jobbig en tid, det vet jag. Tro inte att jag är blind, för det är jag inte. Mamma vet mer än du tror, ser mer än du anar och ja, jag har varit med längre än dig. Jag vet och jag förstår. Jag tror det handlar om Linn, ert förhållande men också om allt som hänt i skolan och med familjen. Det är mycket för en ung kvinna att hantera.”

”Mamma, du vet ingenting..”

”När du säger så blir jag orolig på allvar. Du tror att jag inte vet vad som hände med Jenny och hennes vänner? Vem tror du följde efter dig och torkade bort fingeravtrycken från mopederna? Hur tror du det kommer sig att alla tror att det, än idag, var en olycka?”

”Du är fan helt sjuk i huvudet..”

”Så det är okej att bli räddad men inte att städa upp skiten?”

”Va fan menar du med det?”

”Jag vet inte vad jag ska göra för att du ska få det bättre. Jag vet att du lidit fruktansvärt mycket när du var mindre och att du blivit en annan person tack vare det, en annan personlighet och jag hatar mig själv för att jag inte lyssnade på dina skrik efter hjälp, för att jag lät det ske..”

”Du menar att du hade chansen att ta hand om mig, att skaffa mig hjälp?”

”Jag..”

”Håll käften för helvete!”

”Du har fan inte rätten längre att säga ett jävla ljud!”

 

Jag ville bort. Radera mig själv. Formatera hjärnan och förbli ett kolli utan möjlighet till uppstart. Jag stack. Jag tog ryggsäcken och vandrade gatorna upp och ner tills klockan blev 03.24. Då mamma sov och det inte gick att väcka henne från den djupa sömnen hon de senaste åren njutit av så stövlade jag in och la mig. Vad jag inte visste då var att det var den sista natten jag sov i min egen säng.

20

falsk

Inget namn, inget nummer och inget skåp eller någon annan form av hänvisning. Jag blev.. glad och irriterad samtidigt. Glad över att ”fått” en ryggsäck men irriterad över att det inte var jag som på ett eller annat vis kom över den (stal den). För att jävlas så skrev jag ”Linn” högst upp med stora bokstäver. Mamma var på väg till skolan och dagens meny bestod av vattnig fiskfilé med överkokt potatis och kall remouladsås, precis vad alla ungdomar i behov av näring behöver. Vattenfläckar på besticken och min gaffel lekte mer med fisken än vad den stoppade mat i min mun. Jag försökte ringa och SMS:a hela morgonen men fick bara upp, ”Ditt meddelande gick inte att skicka, vill du försöka igen?” Dagen gick långsammare än vanligt och jag var orolig och uttråkad. Bänken var också tom. Där satt ingen tjej med nitar och läder. Hennes plats var tom i varenda klassrum och ingen hade sett henne och färre visste vem jag pratade om. Mitt emot hyllan med varnings broschyrer satt jag och väntade. Om jag bara hade vetat då vad jag vet nu så hade jag tagit en taxi hem.

 

Mamma kom och kuratorn öppnade dörren. Snacket började. Mamma tröttnade. Dörren öppnades. Mammas ljusa hår fladdrade i vinden. Dörren stängdes. Orden var slut. Det fanns inte mer att säga. Jag reste mig och gick. Mammas ögon var arga och ögonbrynen spända. ”Jag vet inte vad det är, men något är fel.” Det var allt hon sa innan hon försvann ut genom porten. Hela dagen kändes konstig, som om jag gick runt på en filminspelning och det enda som folk sa till mig stod i manus, ett manus jag inte fått läsa. Hela dagen kändes falsk och med den känslan gick jag hem. Jag gick via stranden i ett sista försök att hitta tjejen med ryggsäcken och jag gick in om alla hennes favorit ställen. Tomt överallt. Ungefär en kilometer från lägenheten hörde jag ett slirande ljud och sen är det bara mörker.. Jag minns inte vad som hände eller vem som gjorde vad. Det enda lilla jag minns är att allt blev skarpt och ljust och sen, plötsligt, kolsvart. Inga dofter eller något annat, bara ljust och sen kolsvart.

efterord

”DU”, ”MAT”, ”FRAM” och ”LYSSNAR” har jag hittat hittills. Det ligger en lapp i varje låda och där är utan tvekan tusentals lådor. Jag har rivit upp så många jag orkat men bara hittat ett fåtal med faktiska ord på. Majoriteten av dem är blanka.

Tre dagar senare

Jag hittade två ord till efter att ha öppnat alla förpackningar.

”1 MÅNAD -ÅT” och ”TVÅ”. Jag fick det till ”Mat 1 månad framåt, lyssnar du. Två.” Jag förstod aldrig budskapet förutom att jag har mat i en månad till, sen börjar jag dö. Äter jag varannan dag så överlever jag i två månader, och så vidare.

Jag vet inte var jag är och jag vet inte exakt hur jag hamnade här. Vad som hände med Linn vet jag inte heller.

Kollegieblocket är slut nu. Hoppas någon hittar mig.

 

Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!