Skapa en Metabox specifikt för inlägg & sidor

META Description för WordPress

META description är viktigt för SEO. Det är texten som syns under länken i sökresultatet hos Google. Den som söker ägnar en sekund eller två åt att granska texten för att förstå om det är just den länken som innehåller svaret på hens fråga. Meta beskrivningen är alltså jäkligt viktig.

Meta description för inlägg

 

Problemet är att WordPress inte ger dig en META-box utan du får antingen lära dig hur du skapar den själv eller installera en plugin. Det är därför du är här. Jag visar dig hur du skapar en Metabox för vad Google kallar för meta description. Jag visar dig också hur den används och vad du bör tänka på.

Men först.. två dåliga exempel.


 

140? Nej. Detta är inte Twitter

När det gäller meta beskrivning så är det cirka 225 tecken som gäller. Nedan ett par exempel på hur det ser ut då man inte lagt in meta vilket gör att Google använder sig av inläggets innehåll och med innehåll så menar jag ingress och med ingress så menar jag inledningen – och gör din inledning till meta beskrivning.

Så här ska det alltså inte se ut.


 

plugin eller functions.php?

Svaret är enkelt. Du bestämmer själv. Gör du en plugin av det så kommer den i alla fall inte att behöva uppdateras såvida inte WordPress bestämmer sig för att ändra hela sin kärna, så det spelar egentligen ingen roll. Det första vi ska göra är att skapa själva boxen. Här är koden 

Värt att notera här är att jag använder get_post_types istället för en array vilket innebär att Metaboxen kommer att finnas tillgänglig både för inlägg och sidor.


 

Steg 2: skapa callback funktionen

Här visar vi själva boxen och sätter den på 100% width.


 

Steg 3: skapa ”spara” funktionen med validering

Jag vill att texten sparas så att jag vid ett senare tillfälle kan ändra om det behövs.


 

Steg 4: visa det jag sparat


 

plugin

Om du hellre vill skapa en plugin (tillägg) av allt detta så är det lätt som en plätt. Här är komplett kod 

 

Komplett kod för functions.php


 

metaboxen

Så här ser Metaboxen ut och allt du behöver göra är att fylla i text.

Min rekommendation är att du placerar den direkt efter inlägget så att den är nära till hands.


 

BONUS

Nu när du har din nya metabox så misstänker jag att du inte vill hålla reda på hur många tecken du skriver? Jag menar, vem vill sitta och räkna varenda tangenttryck? Ingen. Så jag skapade en räknare som till och med Google kommer att gilla. Den tar hänsyn till mellanslag och den låter dig inte överskrida 155 tecken.

Enjoy!

Meta description för inlägg
Det var allt :) Vill du ställa en fråga eller behöver du hjälp?
Vänligen lämna en kommentar eller kontakta mig på Facebook Messenger.Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!