Skriv ditt egna kontaktformulär i PHP

Det finns mängder med tillägg (s.k. plugins) till WordPress och även så Kontaktformulär. Men detta handlar inte om dom. Detta handlar om att skapa ett eget formulär och i samma process – en plugin och samtidigt; en shortcode som gör att du kan placera ditt formulär var du vill.

Viktigt att förstå är att detta formulär inte är avancerat på något vis. Det är simpelt, kort och tar i princip ingen plats. Jag använder mig utav WP:s inbyggda funktion för att hantera e-post som heter wp_mail. Häng med så visar jag dig steg för steg hur du gör. I slutet av artikeln så visar jag hur formuläret ser ut.


 

1: en textredigerare

Det första du behöver är en textredigerare såsom Anteckningar eller Notepad++. Öppna ett nytt och tomt dokument.


 

2: skapa din och WP:s information

Klistra in koden nedan i ditt dokument 


3: funktion som skapar formuläret

Igen, du kan döpa funktionen (bjornens_contact_form) till vad du vill. Om du byter ut den så måste du ändra senare igen. Vi kommer dit. Du kan givetvis byta ut texterna mot vad du vill att det ska stå. Till exempel; istället för ”Vad heter du?” så kanske du vill skriva ”Namn”, osv. De du kan byta ut är:

  • Vad heter du
  • Din e-post
  • Detta avser..
  • Meddelande

Här har du koden 


4: funktionen som levererar

Detta är funktionen som levererar. Jag har inkluderat förklaringar längs vägen. Igen, du kan byta ut funktionens namn om du vill.


5: funktionen som städar

Denna funktionen, om du tittar tillbaka på koden, är den som innehåller referenser till mina andra funktionsnamn. Byter du i dom andra så måste du byta här.

Här skapas även den ”shortcode” som du kan använda inom [ och ] taggar. I detta fallet, bb_contact_form.


Allt du behöver

Komplett kod »

Det du nu ska göra, med din kompletta kod, är att sparar den som valfritt namn med .php i slutet. Därefter så laddar du upp den till din sida. Den ska ligga under wp-content/plugins. Gå sedan till ”Tillägg” och aktivera din nya plugin.

Frågor? Jag finns på Facebook Messenger om du har några frågor. Så här ser det ut.

 

Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!