Till WordPress Redaktören: status och etiketter

Artikel Status

etikett med status

ArtikelstatusJag skriver nästan varje dag. Är det inte på en berättelse så är det på en kommande artikel såsom denna.

För någon vecka sedan började jag dock fundera.. Varför finns det roller men inte möjligheten att ange status för dessa rollers artiklar (inlägg) ?

Jag kom fram till att det borde finnas, att det borde vara enkelt och det borde gå att modifiera på ett sätt som ”alla” kan lära sig hantera utan att skapa hundratals rader med kod. Jag ogillar onödig kod.

Hjärnan gick på högvarv ett tag och sen satte jag mig ner för att skapa detta lilla verktyg. Jag beslutade mig även för att inkludera en ID-kolumn.

På detta sättet kan redaktören be skribenten göra en CTRL + F sökning på ett visst ID. Snabbt och lätt. Det blir också lättare för dom som vill att dölja vissa taggar från ”tag cloud”. Mer om det sen.

 

 

VIKTIGT: denna funktion har ingenting att göra med den status som WordPress anger. Med det menar jag; oavsett om inlägget ligger som ”Utkast”, ”Publicerat” eller liknande så påverkar inte dessa statusetiketter någonting och ja, så ville jag ha det.

 

 

Så här kan det se ut, beroende på vad du har valt för alternativ och färg.

Två exempel som visar samma vy, samma sak. Jag har ändrat textstorleken i den till höger. Jämför så märker du att texten inte ”smälter ihop” på samma sätt i bilden till höger. Etiketterna fungerar alltså bäst med 12 som storlek och ja, det är 12 angivet i px.


 

ID-kolumn

Som jag nämnde ovan så vet jag att det finns många som använder diverse tillägg, egen kod och så vidare där ID:et behövs. Därför la jag till en ID-kolumn.

Så, låt mig ge dig ett ärligt exempel.

 

Jag har skrivit en berättelse som heter ”Hon”. Tjejen i berättelsen nämns aldrig via namn (vilket var en utmaning i sig) och berättelsen som helhet handlar om och kretsar runt tjejens psykiska ohälsa. Den är rolig på vissa ställen, tragisk på andra. För att ge berättelsen det liv och den ärlighet som den förtjänar så är jag personligheten som tilldelar saker och ting dess korrekta tagg och kategori.

Vad jag försöker säga är att ”Hon” blev taggad med ”Självmord”, ”Psykisk ohälsa” och liknande. Detta skrämmer kanske bort nya besökare då alla inte förstår att det relaterar till en berättelse och inte mig som person. Därför så kan det, ibland, vara en idé att dölja vissa taggar.

Efter att ha installerat och aktiverat tillägget som vi snart ska skapa så får du en kolumn som visar ID för inlägg, sidor och bilder. Du kan då, genom nedanstående kod, dölja de taggar du vill från ”Taggmolnet”. Du slipper alltså att leta upp ID:et manuellt. Kan man spara tid så ja, då ska man spara tid (anser jag).

Klistra in koden i ditt barntemas functions.php och ersätt 1,2,3,4,5 med de ID du vill dölja.


 

alternativ

Oavsett om du förstår koden som verktyget är baserad på eller ej så är det busenkelt att byta ut samt lägga till fler statusalternativ. Se nedan 

Kan istället bli 

Om du till exempel har en skolklass eller liknande.

 

färg

Att ändra färg är lika lätt. Använd denna sidan för att välja färg och när du är klar, ändra såsom du vill ha det. Kom ihåg att du behöver två färger; en bakgrund och en textfärg. Background är bakgrundsfärgen och color är textfärgen och det du är ute efter är #ID:et.

 

Och för att visa hur skolexemplet hade sett ut, se nedan 

 

 

Nu går vi vidare till hur du skapar detta lilla verktyg.


 

verktyget och koden

  1. Öppna ett textredigeringsprogram såsom Anteckningar eller Notepad++
  2. Öppna ett nytt blankt dokument

 

Skapa en plugin

Klistra in följande kod 

Detta gör att WordPress förstår att det är ett tillägg (plugin) du vill skapa.
Du kan givetvis byta ut uppgifterna så att det passar dig.

 

funktionerna

Låt oss börja med funktionen som skapar möjligheten att visa en etikett (status).

 

Efter det så skapar vi listan och texten bredvid.

Du kan givetvis byta ut texten ”Nuvarande status” och ”Ange status” till vad du själv vill och behagar.

 

Efter det är det dags att spara..

 

Och sist, lite styling (CSS)..

Vissa vill ha lite ”runda” hörn på sina etiketter och om du är en av dem så kan du använda border-radius: 3px; för att uppnå detta. Lägg i så fall till den raden efter font-size på en egen rad.

 

Bonusen blir ID-kolumnen..

 

Och här har du hela koden 

 
Det var allt :) Vill du ställa en fråga eller behöver du hjälp?
Vänligen lämna en kommentar eller kontakta mig på Facebook Messenger.Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!