WordPress Grundkurs: Introduktion

WordPress Grundkurs Introduktion

Vad är WordPress?

Vad är ett CMS-verktyg?

 1. Word. Det betyder ord. Press. Det innebär publicera.
 2. Det handlar alltså om att publicera dina ord.
 3. Den 27:e maj 2003 kom version 0.7 ut. Det är 14 år sedan.
 4. Idag använder vi oss utav version 4.9.
 5. Version 5.0 kommer att ge oss ännu fler funktioner och verktyg.

Vi lever i en värld där varje nyhet är en notis bort och för att få en notis så behövs bara en app.
Delning av ens material på sociala medier betyder allt. Alla vill ha uppmärksamhet och alla vill synas.

Här kommer WordPress in i bilden. Här kommer denna introduktion in i bilden.
Jag kommer att gå igenom följande 

 1. Introduktion: Leverantör, Installation & Tema
 2. Del 1: Panelen. Sida VS Inlägg. Inställningar.
 3. Del 2: Formatera inlägg (text, färg etc). Skapa sidor.
 4. Del 3: Plugins på djupet.
 5. Del 4: Säkerhet & Skydd.
 6. Del 5: Gör det själv & SEO (Sökmotoroptimering).

 

WordPress är världens största publiceringsverktyg. Det fixar vad som helst och lite till. Det är det största CMS-verktyget  (Content Management System) som finns och det driver över 27% (60+ miljoner) av världens webbplatser.

 

WordPress

WordPress driver till exempel det amerikanska CNN, New York Times och det svenska partiet Liberalernas webbplats. Dessa samt 60+ miljoner andra företags, privatpersoners och diverse föreningars och organisationers webbplats drivs med hjälp av WordPress.

 

Så varför ska du välja WordPress?

Enligt mig så ska du välja WP (WordPress) för dess flexibilitet och öppenhet.
1) du kan enkelt lägga till funktioner genom att installera så kallade ”tillägg” och
2), det är fritt fram att ändra vad du vill i koden. Det uppmuntras. Det är fri spelplan. Ge järnet.

Tanken bakom WordPress

 

” WordPress föddes utifrån en önskan om ett elegant, välbyggt och personligt publiceringssystem byggt på PHP och MySQL med licens under GPL (General Public Licence). WordPress är ny programvara, men dess rötter och utveckling går tillbaka till 2001. Det är en mogen och stabil produkt. Vi hoppas genom att fokusera på webbstandarder och användarupplevelse att vi kan skapa ett verktyg som skiljer sig. ”

 

WordPress är ett välbyggt och personligt publiceringssystem som hanterar allt ditt material och samtidigt låter dig publicera det. Du kan driva en bank, ideell förening, ett företag, en blogg, webbutik eller vad som helst – WordPress tar hand om dina behov och det är baserat på moderna och öppna (open source) kodspråk.


 

fråga nummer 1, den som verkligen måste besvaras

Den största frågan är egentligen en helt annan än alla punkter hit och dit och den måste besvaras. Jag pratar om vilken leverantör ska du välja och hur ditt val av leverantör kommer att påverka dig, din sida men framförallt — tiden du spenderar på underhåll. Du vet, tid är pengar.

Det ärligaste svaret jag kan ge dig är, oavsett syfte eller storlek på ditt projekt, detsamma. Välj Oderland. Det finns upp emot ett tjugotal olika leverantörer och dom utger sig alla för att vara störst, bäst och vackrast – men så är det inte. Min rekommendation är som sagt Oderland. Du får utan tvekan väldigt mycket för pengarna och deras system och servrar är otroligt snabba.

Hos Oderland (som jag använder) kan du fokusera på att driva din sida. Allt annat fungerar bara. Och det fungerar otroligt bra. Och snabbt.


 

den berömda 5-minuters installationen

För att kunna, som det kallas för, ”ladda” upp och därmed installera WordPress så behöver du antingen ett FTP-program eller en filhanterare som hanterar komprimerade (packade) filer. Det finns även de webbhotell som erbjuder så kallade 1-click installationer som är exakt vad det låter som – installera WordPress med ett enda klick. Filhanteraren hos Oderland kan packa upp (extrahera) ”packade” filer, vilket är ett stort plus.

Installera WordPress: 5 lätta steg »

 1. Ladda ner WordPress
 2. Packa upp
 3. Skapa en databas och en databasanvändare
 4. Ladda upp WordPress
 5. Installera

Det är faktiskt inte svårare än så. Processen förklarar allt du behöver göra.

Allt du behöver göra är att ange dina uppgifter, vilket säkert låter enkelt för någon som kan, vet och förstår – och av den anledningen så skrev jag tidigare en mer detaljerad guide. Läs den gärna » installation av WordPress på 5 minuter för mer information. När det gäller FTP och databas (MySQL) så tänkte jag underlätta ytterligare lite till. Nedan har du en lista över FTP och MySQL från dom största och mest kända webbhotellen i Sverige.

 

Supportartiklar för FTP & MySQL (databas)

 

Behöver du hjälp med att skapa din databas och/ eller FTP-konto så kan du prata med ditt webbhotell.
Du kan också prata med mig 


 

Tema

Gratulerar! Jag förutsätter att du laddat ner, laddat upp och loggat in. Nu är du klar
Nu antar jag att du vill se snygg ut på nätet? Klart du vill. Vem vill inte det?
Det är naturligt och här kommer teman in i bilden. Men innan dess – se till att ändra permalänk under Inställningar till %postname%.

Ett tema är din webbplats utseende och stil. Temat definierar var saker och ting syns, hur allt ser ut och det berättar för dig var du kan lägga ditt innehåll. Till exempel så kanske du vill ha en text som önskar dina besökare välkomna till din sida? Du kanske vill visa upp ditt Twitterflöde till höger om sidans innehåll? Du vill mestadels troligt ha ett kontaktformulär någonstans?

Allt detta styrs av ditt tema och fastän temat inte erbjuder det du vill så går det alltid att ändra med hjälp av plugins. Det är plugins som gör WordPress så fyllt med kraft och möjligheter. Vad du än vill göra så är det möjligt. Mer om plugins sen.

Alla har vi olika smak och tur är väl det? I WordPress biblioteket hittar du tusentals med olika teman och dom är alla gratis. Just det, gratis. Notera: bara för att du bläddrar bland teman från den svenska avdelningen för WordPress så innebär INTE det att temat är på svenska. Ett tips till dig som vill ha ett snyggt, proffsigt och välgjort tema på svenska – se här.

 

 


 

WordPress = The world nr 1

WordPress har blivit stort tack vare sitt enkla gränssnitt men framförallt för att utvecklarna tillåter användarna att modifiera och göra ”vad dom vill”. Allt går att ändra på. Det är idag, världens största och mest använda publiceringsverktyg oavsett om vi pratar blogg, bank, politiskt parti eller nyhetssida.

WordPress driver 27% av världens webbplatser. Jag kör WordPress. Det du läser just nu är skapat med WordPress. Jag rekommenderar WordPress. Vad väntar du på? Använd WordPress.

 

 

WordPress Grundkurs: Alla delar »
WordPress Grundkurs: Introduktion
WordPress Grundkurs Del 1
WordPress Grundkurs Del 2
WordPress Grundkurs Del 3
WordPress Grundkurs Del 4
WordPress Grundkurs Del 5
Det var allt :) Vill du ställa en fråga eller behöver du hjälp?
Vänligen lämna en kommentar eller kontakta mig på Facebook Messenger.Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!