WP Permalänkar & SEO

Du har en hemsida, en blogg. Du använder WordPress. Men du har inte ändrat permalänk till ”Inläggsnamn”. Varför inte? Detta är viktigt för SEO. WP är förinställt på vad som kallas för ”Enkel” vilket innebär att dina inlägg blir tilldelade ett nummer. Fastän du skriver om din trädgård och hur underbart fina blommorna är och alla olika tips och tricks du har lärt dig under årens gång så heter inlägget 142.

Frågar du mig så är det sorgligt. Inlägget du spenderat två dagar på att få exakt rätt med färger, layout, bilder och så vidare.. det heter 142. Istället för https://www.minsida.se/en-underbar-tradgard-ar-enkelt så ja, det heter 142. Detta är inte enbart förvirrande för besökare att komma ihåg, det är en katastrof utifrån SEO (Search Engine Optimization) perspektiv. Låt oss ändra på det.


 

Ändra permalänk inställning

Logga in på din blogg och navigera till ”Inställningar” » ”Permalänkar”. Nu kan du välja vilken typ av permalänk du vill att din blogg ska använda. Jag rekommenderar ”Inläggsnamn” och jag gör så utav två anledningar.

  1. Det är enkelt/ lättare att komma ihåg vad ditt inlägg heter och därmed vad det handlar om
  2. SEO funktioner såsom Google indexerar och hittar din sida och dina inlägg

Jag har valt ”Inläggsnamn”.


 

SEO

Det finns ett par saker som är grundläggande för alla med en blogg att förstå. Det första är permalänkar, som du precis fixat och det andra, det är vilka ord du använder och var du börjar använda dom. Alla sökmotorer (Google, Yahoo, Bing etc) besöker din sida och scannar av källkoden. Detta innebär att dom indexerar allt som finns och då spelar det roll vilka ord du använder. Inlägget du skapat om din trädgård blir förvirrande om du inte har med ordet ”trädgård” i titeln samt i texten du skrivit. I detta exemplet så heter min artikel ”WP Permalänkar & SEO” och samma ord återkommer i texten väldigt fort direkt från början. Du bör göra på samma sätt.

 

Jag använder direkt ord såsom blogg, WordPress, permalänk, inläggsnamn, SEO och WP (förkortning i folkmun för WordPress). Detta spelar roll. Nästa steg är att installera Google Analytics. Jag rekommenderar plugin:et från Google Analytics for WordPress. Installera och aktivera. Nästa steg är ett Google konto (Gmail). Har du inget så skaffa ett. När du väl har ett Google konto och är inloggad på ditt nya Gmail konto så går du hit och klickar på ”Sign up”. Se bild nedan.

 

Följ processen och när du är klar, gå tillbaka till WordPress (din blogg) och klicka på länken för att påbörja konfigurationen av Google Analytics. Du får en kod, klistrar in den och sen är du klar. Du kan efter ett dygn eller så följa all statistik direkt från din blogg utan att behöva vara inloggad på Googles analytic sida.


 

Har du några frågor eller funderingar? Vill du ha hjälp med att få igång allt? Lämna en kommentar så hjälper jag dig. Du kan också kontakta mig via Facebook Messenger.

Om Bjornen

Jag är en hobbyförfattare & WP-nörd som försöker tömma hjärncellerna på kreativitet. När jag inte skriver så utökar jag mina WP-kunskaper genom att blogga och hänga på diverse sociala medier. Jag gör mitt bästa och min passion för WordPress enbart växer.

Kommentera


OBS: Alla kommentarer granskas innan dom blir publicerade. Ha en go dag!